Над 140 артисти подписаха петиция с настояване оперите да бъдар

...
Над 140 артисти подписаха петиция с настояване оперите да бъдар
Коментари Харесай

140 творци с искане оперите да бъдат затворени

Над 140 актьори подписаха петиция с гледище оперите да бъдар затворени като част от противоепидемичните ограничения в страната.

Инициативата се ражда след кончината на обичания тенор Камен Чанев, който не съумя да се пребори с ковид, и е отдадена на него. Според създателите той е един от четиримата оперни реализатори, за които е известно, че са изгубили живота си поради COVID-19, само че акцентират, че действително статистика по този начин и не се води.

„ В България, за разлика от съвсем цяла Европа, оперните театри останаха дейни и отворени. Освен това спектаклите се организираха изцяло – с цялостни хор, оркестър и солисти, които няма по какъв начин да употребяват персонални защитни средства по време на представленията, а да кажем почтено и на по огромните подготовки. Всичко това докара до голям брой случаи на зараза от ковид, най-много измежду певческия състав и при духовите принадлежности в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема доста количество въздух, възможната централизация на вируса, който биха поели този вид реализатори, е в пъти над останалите актьори “, гласи част от текста на петицията.

В петицията има и искане създателите от гилдията да са част от предпочитаното имунизиране, в което са лекари, учители и служители на реда.

„ Нито един актьор не желае да е надалеч от публиката си. Всички желаеме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, само че е неприемливо да заплащаме кръвен налог поради това “, допълват още те.

Според новите ограничения всички културни институти като се изключи театрите преустановиха активност. През уикенда министър Боил Банов посочи, че не престават да работят и оперите, и музикалните театри. „ В тях са основани отлични условия за безвредно осъществяване на събития. Принципът е на положителния образец. Когато има ограничавания, би трябвало да се насърчава положителният образец “, изясни той пред „ Площад Славейков “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР