Над 120 страни подкрепиха резолюция на ЕС и Австралия, в

...
Над 120 страни подкрепиха резолюция на ЕС и Австралия, в
Коментари Харесай

Ще започне ли разследване за първоизточника на коронавируса, решават днес

Над 120 страни поддържаха резолюция на Европейски Съюз и Австралия, в която се желае без значение и независимо следствие за появяването на ковид, както и на първичната реакция на пандемията от Световната здравна организация, оповестиха международните организации, представени от 24 часа.
Резолюцията ще бъде разисквана и гласувана през днешния ден по време на годишната конференция на СЗО в Женева, която стартира в понеделник и за първи път се организира виртуално в изискванията на пандемия. 
Освен от всички в Европейски Съюз, измежду които и България, резолюцията е подкрепена от Турция, Русия, Англия, Канада, Южна Корея, Япония, Бразилия, Саудитска Арабия, Катар и доста други. Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус също се разгласи “за ”.
Китай и Съединени американски щати за момента отхвърлят коментар по настояването. Според резолюцията следствието би довело до струпване на опит и добиване на уроците от досегашния ход на пандемията.
В документа обаче не се загатват Китай и град Ухан, първият епицентър на болестта.
От началото на пандемията витаят съмнения, че Пекин не споделя цялата истина към вируса.
Президентът Тръмп пък е уверен, че той е основан в лаборатория в Ухан.
В тирада пред форума президентът на Китай Си Цзинпин разгласи, че Китай е оповестил цялата информация за К-19 на СЗО и останалите страни по най-бързия метод и е направил всичко по силите си, с цел да помогне на нуждаещите се от помощ страни. Пекин би се съгласил на рзследване за пандемията, само че под егидата на СЗО, когато болестта затихне. Той дава обещание и 2 милиарда $ за идващите 2 година за битка с ковид.
Малко по-късно по време на речта си пред форума президентът на Съединените щати назова дейностите на СЗО против ковид " тъжна работа ". След това Тръмп дефинира организацията на Организация на обединените нации като " марионетка на Китай " и се закани, че в скоро време ще направи значимо изказване във връзка с организацията, написа Reuters.
Тръмп на няколко пъти упреква СЗО, че се подчинява на Китай и не заслужава великодушното финансиране, което получава от Съединени американски щати.
" Световната здравна организация ми сподели, че Съединени американски щати не се нуждае от възбрана хора от Китай да влизат на наша територия. Било прекомерно сурова мярка. Оказа се, че бъркат. Същото твърдеше и заспалия Джо Байдън. Той пък ме назова ксенофоб. ", сподели Тръмп пред кореспонденти, като образец за неприятната работа на СЗО.
Президентът на Съединени американски щати съобщи още, че СЗО получават от неговата страна 450 милиона $ годишно, а Китай им дава 38 милиона. Което не им пречело, да са " марионетка на Китай ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР