Над 105 млн. са пробвали една от най-популярните видеоигри в

...
Над 105 млн. са пробвали една от най-популярните видеоигри в
Коментари Харесай

Спортист от бъдещето

Над 105 млн. са пробвали една от най-популярните видеоигри в света - Dota 2. Всъщност до момента в който четете този материал най-малко половин милион геймъри мерят сили в онлайн арената.

Най-добрите 80, 18 тима по петима, вземат участие в кулминационната точка на сезона - The International. Тази година в шампионата, с награден фонд 25 млн. $, победи Team Liquid, а на върха в Dota 2 стъпи българин - Иван Бориславов Иванов с прякор MinD_ContRoL. Успехът му донесе популярност и го направи милионер. С получените 2 млн. лева от наградния фонд той е най-успешният ни състезател от началото на 2017 година

Царицата на електронните спортове

Dota 2 съставлява МОВА (Multiplayer Online Battle Arena), основана на Warcraft 3 UMS картата Defense of the Ancients Allstars. Битката по нея се води на три фронта, а през несъмнено време се раждат компютърно-управлявани създания, които се движат по пътеките с една цел - да унищожат противниковите кули, а по-късно и неговата цитадела. Двете страни разполагат с тим от петима играчи, всеки от които управлява определен воин и има свободата да го развива както реши.

Бета версията на Dota 2 е пусната през 2011 година, а датата на формалния ѝ рилийз е 9 юли 2013 година За тези 6 години играта продобива голяма известност. Наградният фонд на най-силния Dota 2 шампионат - The International - пораства с всеки сезон. През 2011 и 2012 година възлиза на 1,6 млн. $, а тази - на умопомрачителните 25 млн. $.



Повечето професионални Dota играчи прекарват най-малко 10 часа от денонощието в арената. Всеки има собствен жанр и разбирания по какъв начин би трябвало да се развива даден воин. Времето прекарано пред монитора обаче не е решащо. По-важни са умеенето да играеш в екип и погледът над играта. Трябва да бъдеш с най-малко един ход пред съперника. Да мислиш бързо, само че да не действаш преждевременно. Едно неверно решение може да хвърли напразно напъните на съотборниците ти.

Натоварване за тялото и мозъка. Ето за какво Dota 2 не е просто игра, а електронен спорт №1.



Българската диря в Dota 2

Иван Иванов (MinD_ContRoL) работи като офлейнър. Роля, при която играчът постоянно бива изправен против двама или трима съперници. Задачата му е да измъква максимума от обстановката, да оказва помощ на отбора си и да пречи на съперниковите герои да се развиват.

Кариерата на варненеца започва през 2014 година с тима на Vast Cast. Формацията се показва добре на редица дребни шампионати и минава под шапката на Aftershock Gaming. Впоследствие VC напущат организацията и се преименуват на Basically Unknown.

MinD_ContRoL e над всички в отбора, напуща и поема по собствен личен път. По Skype с него се свързва един от ветераните в Dota 2 - KuroKy. Иван се причислява към новият му суперотбор - 5Jungz (Team Liquid).

Петорката реализира най-хубавите си резултати в последната година и половина. Сред тях са втори места на шампионатите в Манила и Шанхай, две следващи първи места в московския EPICENTER, топ 8 на The International 2016 и огромният успех през тази година.



Шампионът от близко

" Родителите ми не бяха богати, само че бабa донесе първия ми компютър. Бях 5-годишен и играех много на него. Така стартира всичко... За първи път си пуснах Dota 2 през 2012 година Играех я непрекъснато. ", споделя Иван.

Тогава родителите му не утвърждават, тъй като считат, че той си губи времето.

MinD_ContRoL обаче се трансформира в звезда на родната Dota сцена:

" Смених много тимове, управлявах и собствен личен. Когато играех против българи обаче, усещах, че не се развъртвам. Имаше лига - FPO. Поканиха ме в нея и станах първенец три следващи сезона... "

" Когато KuroKy ме добави в Skype... помислих, че това в действителност не е той. Няколко смешки по-късно осъзнавах, че против мен в действителност е KuroKy. Покани ме в Liquid. ", oбяснява Иванов.

Той е интелигентен и схватлив. Освен Dota, играе и шах. Вярва, че и там може да победи всеки. Тенисът на маса е различен негов обичан спорт. Признава, че там не му е силата и нормално губи, само че приема провалите като потребен опит.

Майка му Кремена се гордее с неговите достижения. " Радвам се щом той е благополучен. Следя всяка негова игра, всеки шампионат. ", споделя тя.

За Иван Dota 2 е занимание и работа, неговият живот:

" Ако не бях про геймър, щях просто още веднъж да опитам да стана подобен. Никога не бих се отказал. Мисля, че верният избор е да правиш това, в което вярваш. Аз имам вяра в Dota. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР