Над 1000 души вече са на опашка край църквата на

...
Над 1000 души вече са на опашка край църквата на
Коментари Харесай

Стотици се редят на опашка, за да се простят с Алексей Навални

Над 1000 души към този момент са на опашка край църквата на иконата на Божията Майка " Утоли моята тъга ", където би трябвало да бъде опелото на съветския опозиционер Алексей Навални.

От екипа на 47-годишния критик на Кремъл, който умря на 16 февруари, обаче оповестиха в канала си в Телеграм, че траурната гала, която би трябвало да стартира в 14 часа московско време (13 ч. българско време), може да се забави, защото тялото му към момента е в моргата и не е предадено на околните му.

" Близките пристигнаха в моргата още в 10 часа сутринта, когато трябваше да им бъде предадено тялото на Алексей. До момента обаче по този начин и не са го видели. Все още не сме трансформирали графика, само че е допустимо закъснение ", написа шефът на антикорупционния фонд на Навални - Иван Жданов

47-годишният Алексей Навални издъхна в 14.17 часа (местно време) на 16 февруари на територията на наказателната колония ИК-3 " Полярен вълк " в сибирското село Харп. Малко преди този момент по време на разходка той се е почувствал зле и е изгубил схващане. От Федералната работа за осъществяване на наказванията оповестиха, че медицинският личен състав на пандиза неотложно е дошъл на място, бил е извикан и екип на Бърза помощ. Проведени са всички нужни реанимационни мероприятия, само че все пак Навални е умрял.

Симпатизанти на Навални споделят, че няколко църкви в съветската столица са отказали да създадат опело, преди екипът му да получи позволение от московската община Мариино, където той живееше, преди да бъде токсичен с " Новичок " през 2020 година.

Църквата на иконата на Божията Майка " Утоли моята тъга ", която се съгласи да организира заупокойна работа, не загатна нищо за решението си в обществените мрежи. Вчера служители на реда поставяха загради пред храма.

Алексей Навални ще бъде заровен в близкото Борисовско гробище, където през вчерашния ден също е имало полиция.

Майката на починалия опозиционен водач Людмила Навалная в продължение на осем дни се опитваше да накара управляващите да ѝ предадат тялото му, откакто той издъхна на 16 февруари в наказателна колония номер 3 в град Харп, в Ямало-Ненецкия район, ситуиран на към 1900 км североизточно от Москва, напомня АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Първоначално управляващите обявиха, че не могат да предадат тялото, тъй като би трябвало да извършат аутопсия. Навална насочи видеообръщение към президента Владимир Путин да ѝ съобщи тялото, с цел да може да погребе почтено сина си.

След като управляващите върнаха тялото на Навални на околните му, минимум един траурен сътрудник съобщи, че му е било " неразрешено " да работи с поддръжници на Навални, съобщи говорителката на екипа на починалия опозиционен водач Кира Ярмиш. Оказало се е невероятно да бъде открита катафалка за траурната гала.

Ярмиш също по този начин сподели, че близки на Навални получават анонимни позвънявания, с които са предупреждавани " да не носят тялото му на никое място ".

Руските управляващи не оповестиха повода за гибелта на 47-годишния Навални, който се бореше против корупцията в държавната администрация и организираше огромни митинги като най-големия политически зложелател на Путин. Единственото известие бе, че тя е естествена.

Много западни водачи упрекнаха съветския водач за гибелта, което Кремъл отхвърли, напомня АП.

Не стана ясно незабавно кой от фамилията и доближените на Навални ще участва на погребението, защото доста от неговите съидейници са в заточение в чужбина заради боязън от правосъдно гонене в Русия. Фондът за битка с корупцията на Навални и районните му клонове бяха избрани като " екстремистки организации " от съветското държавно управление през 2021 година.

Вдовицата Юлия Навалная упрекна Путин и кмета на Москва Сергей Собянин, че се пробват да не позволен Навални да бъде заровен обществено.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР