Над 1000 души са подписали петицията срещу екстрадирането на българина

...
Над 1000 души са подписали петицията срещу екстрадирането на българина
Коментари Харесай

Над 1000 подписали петицията срещу екстрадирането на Росен Йосифов в САЩ

Над 1000 души са подписали петицията против изгонването на българина Росен Йосифов в Съединени американски щати . Броят на несъгласните се усилва ежеминутно.

По-късно довечера от 18 до 20 часа пред Съдебната палата в София се чака да има и митинг против екстрадицията на Росен Йосифов.
 Още един българин заплашен от екстрадиция в Съединени американски щати
Още един българин заплашен от екстрадиция в Съединени американски щати

Българският съд не гледа дали е отговорен, а дали настояването на Съединени американски щати е по процедура

Искането в петицията е да бъде преразгледано делото му в България . Подписката е адресирана до премиера Бойко Борисов , до правосъдния министър Цецка Цачева , до министъра на външините работи Екатерина Захариева и до американския дипломат у нас Ерик Рубин .

Случаят е от декември месец. На 11 декември 2018 година американски сътрудници и български следователи задържат Росен Йосифов. Обискират дома и офиса му, без да показват заповед за това на него или на фамилията му , част от които също участват. По време на ареста и на обиска не е предоставено право на околните на арестувания да се обадят на юрист.

Близките, които посещават офиса на задържания, откриват измежду разхвърляните движимости захвърлени на бюрото заповед за задържане и претършуване. Обискът е осъществен без тяхно познание.

Искането за екстрадиция от Съединени американски щати е стимулирано със следната връзка - 14 румънци са упрекнати в Съединени американски щати за машинация за издание на подправени разгласи за продажба в онлайн аукциони. От тази продажба те са обменяли парите в Биткойни (онлайн валута). Този продан се случва точно на територията на Съединени американски щати.

Един от румънските жители и два до България и обменя част от тези Биткойни във компанията на Йосифов. Това е повода да обвинят българина в " пране на пари " .

Компанията на българина е записана през 2015 година с съществена активност покупко-продажба на виртуални валути.

Нито чиновниците на Йосифов, нито самият той са се усъмнили в румънския си клиент. Запознати със случая се питат дали банките или обменните бюра имат информация за произхода на парите на своите клиенти.

Седмица след ареста на Йосифов, на 18 декември 2018 година е първото дело, на което е позволена екстрадицията на българина за Съединени американски щати. Обжалването в Софийския апелативен съд на 24 януари 2019 година също удостоверява екстрадицията.

И двете български съдилища не проверяват дали сънародникът ни фактически е отговорен . Те се занимават единствено с основанието за екстрадиция дали е правилно като процедура.

" Доколко показаните доказателства от страна на прокуратурата на Съединени американски щати са задоволителни да се допусна, че Йосифов може да е бил участник, е единствено една страна на казуса. От друга страна, хипотетичното " пране на пари ", в което всъщност е упрекнат, е осъществено на територията на България и освен това става въпрос за продан на артикул в пари , а не противоположното. Оттук следват усложнения с приемането на обвиняването за " пране ", както и с това до каква степен приканва за екстрадиция - хипотетичният акт не е осъществен на територията на Съединени американски щати. Съгласно ЗЕЕЗА, българският съд има компетенциите да откаже екстрадиция при условия, сходни на цитираните тук ", написа в петицията в отбрана на Йосифов.

Близките на обвинявания българин са безапелационни, че следствието против него би могло да се организира и в България - към този момент е обискиран . Снемането на показания от него и от чиновниците му би могло да се случи и в посолството на Съединени американски щати, където се намира и офис на ФБР.

Искането да не бъде позволена екстрадиция на българина е учредено и на влошеното му здраве, както и на обстоятелството, че той не приказва британски и мъчно би се справил в Щатите.

От фамилията на Йосифов са обезпокоени, че към този момент месец на задържания в България предприемач му се отхвърля здравна помощ . Той е прегледан от доктор в пандиза, който му предписва антибиотици, само че те не усъвършенстват здравето му.

" Призоваваме за незабавното прекъсване на екстрадицията на Росен Йосифов - дали посредством анулация на решението на съда, дали посредством договаряния със Съединени американски щати за отдръпване на желае ( както в тази ситуация с Желяз Андреев ) или по различен метод, който адресираните институции намерят за съответен ", написа в петицията в отбрана на Росен Йосифов.

Междувременно източници на news.bg обявиха, че от 4-5 месеца банките в България са блокирали сметките на компаниите, работещи с криптовалута .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР