Над 100 млн. лв. ще струва обвързване на месечната помощ

...
Над 100 млн. лв. ще струва обвързване на месечната помощ
Коментари Харесай

Над 100 млн. лв. ще струва обвързване на помощите за хората с увреждания с прага на бедност

Над 100 млн. лева ще коства обвързване на месечната помощ за хората с увреждания с прага на беднотия. Това съобщи пред БНР социалният министър Бисер Петков.
 Майки на деца с увреждания подаряват пояси на депутатите  Законопроектите за хората в увреждания ще бъдат импортирани в Народното събрание наесен
Очаква се законопроектът за хората с увреждания да бъде импортиран в Народното събрание през есента.

Идеята е помощите да заменят сегашните добавки за интеграция, а задачата на законодателните оферти е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се поставят преди да навършат пълноправие.

" Сумарната поддръжка на хората с увреждания, която ще получават като обществена инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното публично обезпечаване, и тази месечна финансова помощ, би трябвало да е 100 % от линията на беднотия. Като в допълнение те получават и добавка за непозната помощ, в допълнение имат право и на по този начин наречената " асистентска услуга ", изясни Петков.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лв., като единствено за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лв.. Предстои правенето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, посочи Бисер Петков.

" Правителството има волята да взема решение проблемите и да дава отговор на реалистичните претенции на хората с увреждания. Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че би трябвало кабинетът да има убеждението, че по този метод не взема решение значителните проблеми на хората с увреждания, тъй като не трябва да се получава това, както стана, откакто се усили финансовата поддръжка за фамилиите на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на митинг ", разяснява Петков.

По думите му стремежът на министерството е да предложи изцяло решение на проблемите на хората с увреждания. 

В готвения законопроект се предлага да има 3 степени на взаимозависимост, които ще се правят оценка. В взаимозависимост от самостоятелната оценка ще се дефинира съответно за всеки. Лимитът, който страната ще финансира, ще бъде избран в тези рамки, които са препоръчани в законопроекта, добави той. 

Има и предложение работодателите да наемат хора с увреждания на квотен принцип, като на работодателите да се дават и разнообразни тласъци. 

Майките на деца с увреждания излизат на следващия ден на народен митинг с искане за законови промени, които да подсигуряват заслужен живот на децата им. 

По този мотив Петков сподели, че кани родителите на съвещанието на работната група, която изготвя законопроекта, тъй като там е мястото да изразят позицията си и да бъдат чути. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР