Над 10% от брутния вътрешен продукт на България се формира

...
Над 10% от брутния вътрешен продукт на България се формира
Коментари Харесай

Над 10% от Брутния вътрешен продукт на България се формира от туризма

Над 10% от брутния вътрешен артикул на България се образува от туризма, приходите единствено за последните няколко месеца са над 600 милиона лева, разгласи във Велико Търново зам.- министърът на туризма проф. Мариела Модева. Заедно с кмета Даниел Панов тя откри Международното ревю " Културен туризъм " в остарялата столица.

Модева уточни още, че в страната е регистриран 9% спрямо 2019 година, последната най-силна преди Коронавирус, а трендовете са доста положителни поради удължаването на зимния сезон и доста добър ритъм на резервации за летния сезон.

" Все повече се ускорява ползата на туристите към този профилиран тип туризъм. Освен непредвидените прекарвания и така наречен културен потрес, който туристите желаят да преживеят, те се интересуват също от сигурността, спокойствието, високото качество на продукта и салдото сред това качество и неговата цена. Всичко това България може да предложи ", сподели Модева.

Продуктът на културния туризъм към този момент заема 20% от общия културен артикул. За това се съди по методът, по-който се образува интереса на туристите към общини и места, които са доста богати на културни ценности- това е интернационална наклонност. Това е един от възможностите на България да бъде одобрена като целогодишна дестинация за туризъм. В топ 3 сме по благосъстояние на културни полезности след Италия и Гърция, само че не сме на тези позиции по известност ", уточни зам.-министърът.

Трябва да има интегрирани старания от страна на останалите ведомства - на Министерство на културата, Министерство на туризма, на сектора и на туроператорите, които да включват в презентациите си дестинации и артикули, свързани с културния туризъм.

" Ние се срещаме с ново потомство туристи, така наречен потомство Z, които живеят през телефоните си и по тази причина новите трендове в туризма са свързани с неговата резистентност, дигитализацията и опцията да популяризираме България и в цифрова среда ", уточни тя.

Според нея, България има проблем с ръководството, стопанисването и социализацията на културни полезности.

" За да имаме добър туристически продуктов сферата на културния туризъм, на първо място би трябвало да сме се погрижили за големия запас от културни полезности, с които България разполага ", изясни министър Модева. Тя уточни Велико Търново като превъзходен образец, че едно добре поддържано културно завещание е извънреден запас за културния туризъм.

Кметът Даниел Панов уточни, че остарялата столица бележи 40% растеж на посетителите през 2022 г.

" Радвам се, че българските общини се научихме да популяризираме своите туристически артикули, а също по този начин традициите, фолклора, нашата българщина ", сподели той.

Форумът, бе открит с осъществявания на известния училищен оркестър " Джуниър Бенд " и певиците на отбор " Българче ", към чието осъществяване се причислиха гайдари от Златоград. Панов пожела такава симбиоза сред Северна и Южна България, каквато показват Търново и Златоград, да  има както в бизнеса, по този начин и в туризма.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР