Над 10 000 души се събраха на 14-ят поред национален

...
Над 10 000 души се събраха на 14-ят поред национален
Коментари Харесай

Над 10 000 души се събраха на националния събор на приятелите на Русия в България

Над 10 000 души се събраха на 14-ят подред народен събор на приятелите на Русия в България, който се провежда със съдействието на Национално придвижване " Русофили ", предава наш сътрудник от мястото на събитието.

По традиция събора се организира край язовир Копринка, Казанлък, където дойдоха над 160 рейса и доста хора с персонални коли, от 130 общини в страната. Тази година съборът е отдаден на 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война и Шипченската епопея.

Официални посетители на събитието бяха съветският дипломат Анатолий Макаров, ръководителят на групата за българо-съветска дружба от Народното събрание - Красимир Велчев от ГЕРБ, народните представители от " Българска социалистическа партия за България " Александър Симов, Красимир Янков, Петър Кънев и други

Официални приветствени адреси сервираха Негово Светейшество Патриарх Неофит, Президентът на Република България Румен Радев, Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и Министър-председателят Бойко Борисов.

Специалната част от тържеството бе освещаването на копие на Самарското знаме, което бе осветено от Старозагорския епископ и бе дарено от Национално придвижване " Русофили " на община Казанлък.

По време на формалната част от събора тирада изнесе персонално съветският дипломат Макаров.

„ Пободен събор потвърждава, че взаимната благосклонност сред народите ни не е анахронизъм. Уважението постоянно е било неизменима част от връзките сред Русия и България " - това бяха част от думите на посланика.

„ В доста сфери сред народите ни остават неизчерпаеми запаси и от нас зависи дали ще запазим този капацитет " - добави Макаров като посочи, че част от тези сфери са обучение, просвета и енергетика. Макаров акцентира, че през днешния ден е свещена дата и всички ние сме задължени пред десетките хиляди руснаци и българи, дали живота си за освобождението на България.

„ Да почетем почтено тяхната памет ".

„ Задължени сме на Русия. Задължени сме на 72 000 руси, оставили живота си за България. Задължени сме да пазим всичко това, което ни прави българи. А това, което ни прави българи са: език, нематериалност и просвета, тъй като преди автомагистралите и преди търговията е културата " - разгласи ръководителят на Национално придвижване " Русофили " - Николай Малинов като напомни, че тъкмо с този културен продан Движението прави „ доста повече от казионна работа ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР