Над 1,5 млрд. евро са инвестициите по Програма Транспортна свързаност“

...
Над 1,5 млрд. евро са инвестициите по Програма Транспортна свързаност“
Коментари Харесай

Над 1,5 млрд. евро ще бъдат насочени към „зелени“ проекти в транспортния сектор

Над 1,5 милиарда евро са вложенията по Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027, които ще финансират разнообразни типове екологичен превоз в България. Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков в своето изявление през днешния ден във форума „ Green Week 2023: Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023 ".

Министър Гвоздейков уточни, че 80% от общия бюджет на програмата включва планове, които са в осъществяване на зелените политики, и посочи, че минималното условие е 30%. Транспортният министър добави, че до 2026 година по НПВУ би трябвало да е завършило обновяването на железопътния преносим състав. „ По релсите тогава ще се движат нови и съвременни влакове, което ще направи железопътния превоз по-удобен, по-привлекателен и доста по-екологичен “, безапелационен бе той.

„ Над 600 млн. евро ще бъдат вложени в планове за развиване на железопътната инфраструктура в страната единствено по Програма „ Транспортна съгласуваност “, а още над 1 милиарда лв. са средствата по Плана за възобновяване и резистентност “, акцентира още министър Гвоздейков. Той показа и план за създаване на зарядни станции по пътищата и в пристанищата на стойност 40 млн. евро. От думите му стана ясно, че все още се работи за изясняване на всички параметри и условия на плана.

„ В мое лице имате сериозен покровител на политиката за зелен преход и имам вяра, че това ще си проличи и от всички мой дейности отсега нататък “, сподели още Гвоздейков.

*Източник: government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР