Над 1,4 млрд. души са изложени на риск от сериозни

...
Над 1,4 млрд. души са изложени на риск от сериозни
Коментари Харесай

Над 1,4 млрд. души са в риск, защото не спортуват достатъчно, предупреди СЗО

Над 1,4 милиарда души са изложени на риск от съществени здравословни проблеми, тъй като не спортуват задоволително. За това предизвести Световната здравна организация. 

Проучване на СЗО демонстрира, че удобният, затънал метод на живот е причина една трета от дамите и една четвърт от мъжете по света да са мощно застрашени от диабет, рак и инфаркт, в случай че не подобрят физическата си интензивност.

 СЗО предлага на възрастните тренировки със междинна активност - като бързо ходене, плуване и каране на колело с обикновено движение, поне 150 минути седмично или тренировки с висока активност - като бягане, от най-малко 75 минути на седмица. 

Недостатъчната физическа интензивност е водещ рисков фактор за развиването на незаразни болести и има отрицателен резултат върху психическото здраве и качеството на живот, сочи изследването, оповестено в The Lancet Global Health Journal.

Проучването е проследило физическата интензивност на 1,9 млн. души в 168 страни по света през 2016 година Данните сочат, че над една четвърт от хората (1,4 милиарда души) не се движат задоволително, като няма никаква смяна в цифрите от 2001 година, без значение от самодейностите, целящи да покачат физическата интензивност.

Световната здравна организация показва и няколко тревожни трендове, измежду които огромна разлика в процентите на трениращите в богатите и по-бедните страни, както и в тези на мъжете и дамите. 

Нивото на незадоволителната физическа интензивност е съвсем два пъти по-високо в развитите страни. Експертите изясняват, че това се дължи на повече прекарано време на закрито, повече часове работа и по-лесния достъп до високоенергийни храни. 

Тези промени идват от урбанизацията - хората, които преди този момент са били да вземем за пример фермери и по този начин са били физически дейни поради работата си, внезапно живеят в градска среда, където може да са без работа или да работят в офис.

В Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак повече от половината от възрастните са класифицирани като незадоволително дейни.

Учените виждат обаче и други аргументи за разликата във физическата интензивност на хората в другите страни, като пречките може да са " биологични, психосоциални, институционални, културни " и други

Една от най-големите аргументи за по-ниската физическа интензивност е новият метод на живот на хората - работата в офис замества физическия труд, асансьорите заместват нуждата от нанагорнище на стълби, колите заместват придвижването пеша. 

" Технологичният прогрес направи живота ни по-удобен, само че и по-малко деен ", разяснява Мелъди Динг от Университета в Сидни, представена от AFP. 

Проучването демонстрира доста ясно, че дамите се движат по-малко спрямо мъжете в съвсем всички страни по света, като най-голяма е разликата в интензивността сред двата пола в Бангладеш, Еритрея, Индия, Ирак и Филипините. 

В доста от тези страни ролята на дамата е да е у дома, да се грижи за децата и семейството, тъй че доста постоянно на дамите не им остава време да упражняват, изясняват създателите на изследването. 

Единственият район, в който има позитивна смяна спрямо 2001 година, е Югоизточна Азия. Това е и един от дребното райони, в които мъжете и дамите са еднообразно дейни. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР