Начинът на определяне на такса смет вълнува всички общини в

...
Начинът на определяне на такса смет вълнува всички общини в
Коментари Харесай

Коя е най-справедливата формула за определяне на такса битови отпадъци?

Начинът на установяване на такса боклук вълнува всички общини в страната, както и " зелените " сдружения у нас. 

" В други страни е въведен правилото " плащаш, колкото изхвърляш ". Справедливата такса " боклук " се случва, когато в общината е въведено разделно събиране на отпадъците и хората го употребяват. У нас няма задоволително контейнери ", заяви екологът от съдружие " За Земята " Данита Зарачинова в " България заран ". СВЪРЗАНИ

По думите ѝ, в случай че мярката се вкара и управлява както би трябвало, и се работи над разделното събиране, тогава би имало резултат.

" Всичко, което е на брой членове на домакинство, не е реалистично към количеството. Основната концепция на Европейски Съюз е да изхвърляме по-малко боклуци. Единственият работещ вид е този с торбичките. Целите на равнище Европейски Съюз стават все по-амбициозни и ние като страна от ден на ден изоставаме. Със сигурност с такса " боклук " ще се окаже, че има жители, които ще заплащат повече и това ще докара до яд ", изясни Зарачинова.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова заяви пред Bulgaria ON AIR, че от 2013 година до момента се отсрочва да влезе в действие смяната замърсителят да заплаща. 

" Определянето на действителното количество боклук, което генерира всеки един човек, е доста мъчно. Едва на 25 януари МФ разгласява разпоредба, която дефинира формулата за установяване на таксата за боклуци. Целта е заслужено да бъде избрана таксата за битови боклуци ", уточни тя.

Много общини са създали лични опити да приведат правилото със свои наредби за използване, само че те са били анулирани от съда, стана ясно още от думите на Стоянова.

" В Казанлък приложихме правилото за облагане върху количеството боклук единствено за юридическите лица. И до през днешния ден нашите юридически лица заплащат на брой съдове за избрания парцел и тяхната съдържимост, избрани посредством формула за честотата на транспортиране ", даде образец кметът.

Проучване на Сдружението на общините демонстрира, че 30% от отпадъците се генерират от юридическите лица, а 70% - от физическите. Но таксата " битови боклуци ", определяна на база данъчната оценка на парцела, се заплаща назад: 30% от физическите и 70% от юридическите лица, разясни Стоянова.

" Притесняваме се, че ще стане доста огромна тежестта за физическите лица. Националното съдружие прави разбор да се направи формула, с цел да се види какъв брой ще бъде огромна разликата. Неясен миг е по какъв начин финансовата тежест ще се разпредели сред жителите и юридическите лица. Тази мярка няма да стимулира жителите да събират разделно ", разяснява още кметът на Казанлък. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР