Началото на ваксинирането срещу COVID-19 след записване на час в

...
Началото на ваксинирането срещу COVID-19 след записване на час в
Коментари Харесай

Въпреки записваните часове онлайн, избор на ваксини засега няма

Началото на имунизирането против COVID-19 след записване на час в наподобява, че ще е несполучливо, най-малко в частта с избор на тип ваксина. Всеки записал се до момента е имал опция да означи една от три варианти в системата: иРНК, аденовирусна и нямам желания.

Оказва се обаче, че избралите иРНК ваксина (на производителите " Пфайзер " / " БиоНТех " и " Модерна " ) по всяка възможност няма да получат такава през идващите дни. Първият ден, в който бе допустимо да бъде записан час за имунизиране против COVID-19 в електронния указател, е утрешният 11 март.

Само с " АстраЗенека "

Два от най-големите имунизационни пункта в страната, лечебните заведения и, оповестиха на страниците си във Facebook, че записалите се в електронния указател с час от на следващия ден ще стартират имунизиране на записалите се през електронния указател, само че единствено с аденовирусната ваксина (в Европейския съюз утвърдената за приложимост е на " АстраЗенека " /Оксфорд).

В известията на двете лечебни заведения не се показва категорично да не отиват на място хора, които не са с авансово непокътнат час. Но че не трябва да го вършат, може да се съди от думите на шефа на " Пирогов " проф. Асен Балтов в ефира на Би Ти Ви: " Няма да има зелени коридори в смисъла, който се влагаше до момента. Реално зелените коридори ще бъдат записалите се в системата, тъй като към този момент им е даден час и избран пункт ", споделя Балтов.

Не е съобщавано публично, тъй че може единствено да се допуска, само че евентуално на национално равнище се чака да се постъпва по същия метод: до имунизационните пунктове да отиват единствено хората с авансово записан час в електронния указател. Още при министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов сподели: " На процедура това е опция да не чакат хора, които няма да бъдат имунизирани ". Той твърди, че опциите за записване на часове са съобразени с доставените количества и потенциала на пунктовете за слагане на инжекции.

Миналата седмица в ефира на " Нова телевизия " зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева повтори тезата, че задачата е с данните от системата да се възнамерява разпределението на доставени ваксини. Тя обаче не изключи опцията на място във имунизационния пункт да се окаже, че определената от даден искащ ваксина я няма, и допусна, че решението на такава обстановка може да е: " Ние може да бъдем посъветвани от лекаря, който слага имунизацията, да получим друга ваксина или да си запишем различен час, като това се прецизира на място с лекаря ".

Всеки, записал час за имунизиране против COVID-19 в електронния портал, може да го откаже и да съобщи идващ.

Къде са доставените иРНК ваксини

Друго незнайно е дали пристигналите в понеделник 21 600 дози от имунизацията на " Пфайзер " / " БиоНТех ", са разпределени към имунизационни пунктове () за записалите се през електронния указател или не престават да бъдат заделяни за групи от популацията. Затова записаните в системата, искащи да се имунизират с иРНК ваксини, ще би трябвало да се свържат с някого в определения имунизационен пункт за информация.

" Ще има избор, когато има избор. В момента, това, което знам, че ще има сигурно, е " АстраЗенека ". Нека да кажем, че пациентите би трябвало да си вършат избор. Лекарят би трябвало да каже какъв ще е изборът ", разяснява пред Би Ти Ви шефът на " Пирогов " в подтекста на записаните желания в електронния указател и опциите за реализирането им.

За приказва пред БНР и доктор Галинка Павлова, шеф на " ДКЦ V Варна - Св. Екатерина ". По думите ѝ иРНК имунизацията на " Модерна " във Варна изобщо не е доставяна, а от иРНК имунизацията на " Пфайзер " / " БиоНТех " в града няма повече от месец.

Брифинг за отговори

В сряда преди обед " Дневник " изпрати следните въпроси до пресцентъра на Министерството на здравеопазването за желанията, посочени в електронния указател: - Към кои имунизационни пунктове са разпределени количества иРНК ваксини за имунизиране на хора, записали се в електронния указател?
- Колко са разпределените количества иРНК ваксини за записалите се в електронния указател?
- Във всички имунизационни пунктове, където има записали се искащи още от 11 март ли са обезпечени ваксини? Какъв тип?
- От записалите се в електронния указател за имунизиране досега, какво е разпределението на поръчките по тип ваксина: иРНК, аденовирусна и нямам желания.
Следобед поради интереса към тематиката ведомството популяризира до медиите известие, с което се афишира брифинг в 15.30 часа " по отношение на утрешния старт на имунизацията на жители, които са се записали в Електронния портал ". " Дневник " ще излъчва конференцията онлайн.

За проблемите на системата при записване на час за имунизиране -

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР