Начало на археологическа кампания 2021 на късноантичния и средновековен град

...
Начало на археологическа кампания 2021 на късноантичния и средновековен град
Коментари Харесай

Нови находки на Мисионис, сребърна монета на Иван Шишман разкрива последните мигове на крепостта

Начало на археологическа акция 2021 на късноантичния и феодален град край Търговище

Блесна дворецът на епископите от 5-6 век - почитатели на Апостол Андрей, кръстителя на Североизточна България

Вече години продължава разкриването на превъзходния древен и феодален град Мисионис край Търговище. Този обект е доста перспективен и по тази причина още преди време нагледно го нарекохме “Северния Перперикон”. А през тази година дружно с класическия Перперикон край Кърджали той е измежду шестте предпочитани археологически комплекси, финансирани особено от българското държавно управление предвид на развиването на културно-историческия туризъм. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров.

Разкопките се водят от професора и търговищкия археолог Стефан Иванов.

" Името на града научаваме от съчинението на живелия през 12 в. арабски географ Ал-Идриси. Особено значимо е сведението, че той е “значителен остарял град, който лежи до подножието на една височина във водна и великолепно положена страна и извлича огромен приход от търговията”. Добре се знае обаче, че арабинът употребява много по-стари данни, извлечени основно от римски и ранновизантийски създатели ", изясни проф. Овчаров.

" Археологическите изследвания демонстрират, че в местността “Крумово кале” през 5-6 век се развива един благополучен в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита. Досега са разкрити останките на непокътнатите до 4-5 м крепостни стени, три църкви от базиликален вид, свидетелстващи за мощно християнско наличие в тези времена, жилищни и публични здания от 5 до 14 век.



Още в първите две седмици на тазгодишните изследвания бе приключено разкриването на извънредно забавната епископска резиденция от същото време. Това е типичен domus - публикувана форма на римските дворци още от античния интервал. Комплексът е с правоъгълен проект и размери 20/15 м. В центъра има дребен правоъгълен двор, затрупан с каменни плочи, който е бил открит към небето, с цел да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са ситуирани верижни пространства, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските жилища, трапезарията и евентуално - дребен параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без подозрение към епископския отбор се отнася превъзходната кръщелня-баптистерий, открита през предходните години ", добави той.

" Откритата монументална раннохристиянска архитектура е изцяло в унисон с изказаната от нас още преди няколко години догадка, че по тези места в Североизточна България са проповядвали почитателите на деятел Андрей Първозвани. Документално е известно, че тези земи през I в. са покръстени точно от този следовател на Иисус Христос и брат на деятел Петър. Съществува догадка, че той е бил възпитаник на самия св. Йоан Кръстител. Живелият през III в. историк Иполит и по-късният византийски създател Епифаний Монах обаче означават, че по време на задачата си в Североизточна България деятел Андрей ръкоположил за свещеник на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без подозрение почитането на деятел Андрей е било мощно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство ", описа проф. Николай Овчаров.

" Сигурно е, че това се отнася и за античния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно проличава от планове преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на деятел Андрей Първозвани. Явно този град е бил един от центровете на култа към този възпитаник на Христос ", добави той.



" При тазгодишните разкопки към този момент са открити стотици находки - позлатени приложения, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многочислени бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е изключително забавна превъзходно непокътнатата сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е директно удостоверение за героичната отбрана на града против османските турци в края на 14 мек, когато той е носел хубавото българско име Косово. Османският хронист Мехмед Нешри е очарован от храбростта на българските воини, чиито пълководец е споделил, че няма да се отхвърли от вярата на своя стопанин – т. е. на цар Иван Шишман ", сподели още археологът.

" Мащабната акция по разкриването на античния Мисионис през 2021 година ще продължи до месец октомври. Няма подозрение, че разкопките ще поднесат още доста изненади на археолозите ", съобщи проф. Овчаров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР