Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град Ваня

...
Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град Ваня
Коментари Харесай

Компенсират родители, ако детето не е в забавачка

Началникът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ в София-град Ваня Кастрева осведоми шефовете на столичните детски градини и на учебните заведения с подготвителни групи за Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждането и образованието на децата, които не са признати в държавни или общински детски градини, или в учебни заведения заради липса на свободни места.

Информацията на началника на РУО-София град е по отношение на писмо на Столичната община за наредбата за погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските за децата, които не са признати в държавни или общински детски градини, или в учебни заведения заради липса на свободни места. Заявлението за образователната 2020/2021 година се подава до 30 април 2021 година в районната администрация по сегашен адрес на детето. За образователната 2020/2021 година разноските се компенсират на родителите за интервала от 1 януари 2021 година до 14 септември 2021 година

Към заявката се прилагат следните документи:

- контракт за образование сред родителя и частната детска градина или училище;

- платежен документ за осъществено заплащане на таксата за развъждане и образование за съответния месец - фактура и платежно разпореждане или фискален бон;

- контракт за развъждане и образование, подписан сред родителя и търговеца или юридическото лице с нестопанска цел;

- контракт за образование, подписан с физическото лице, което прави обучението;

- предавателно-приемателен протокол за осъществено образование, съдържащ информация за осъществените действия за месеца;

- документи за изплатено заплащане по подписания контракт - платежно разпореждане или разходен касов ордер. Когато договорът за образование, подписан с физическо лице - обучител е подписан за сдружение по член 357 от Закона за отговорностите и договорите /ЗЗД/ на родители, обединили своята активност за образование и развъждане на децата си, с изключение на гореизброените документи, се показва и копие от контракта за сдружението по Закон за задълженията и договорите.

Компенсации ще получат тези родители, които дават отговор по едно и също време на шест условия. Те са детето да е кандидатствало за банкет в целодневна или полудневна организация в държавна или общинска детска градина, или в учебно заведение, в чиито съседен регион се намира актуалният адрес на детето и не е признато, заради липса на свободни места за съответната образователна година.

Детето не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното обучение в нито една държавна или общинска детска градина, или учебно заведение. Общината по сегашния адрес на детето не е предложила на родителите друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение за съответната образователна година, заради липса на свободни места във всички детски градини и учебни заведения в прилежащия регион.

За съответната образователна година детето да е записано в независима организация в държавна или общинска детска градина, или в учебно заведение, или в независима, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина, или в учебно заведение.

Ако детето е в наложителна предучилищна възраст и е записано за наложително предучилищно обучение в частна детска градина или в частно учебно заведение - частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране.

Родителите на детето да не получават подкрепяне от държавния бюджет или по оперативни стратегии за същите действия на друго съображение за интервала, за който се изплащат средства за компенсиране на разноските, директно свързани с развъждането и образованието по реда на тази разпоредба. Компенсирането е за родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, показват от РУО.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР