Началникът на отдел Фискален контрол в НАП Иво Стаменов бе

...
Началникът на отдел Фискален контрол в НАП Иво Стаменов бе
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Началникът на отдел " Фискален надзор " в Национална агенция за приходите Иво Стаменов бе прострелян в понеделник сутринта в центъра на София. Основната версия на проверяващите е, че опитът за ликвидиране е обвързван с работата на Стаменов, който управлява контрола върху финансови ползи за милиони

© Цветелина Белутова 4.4% растеж на стопанската система през 2018 година чака Уникредит Булбанк. Това е най-високата прогноза, давана до момента за идната година. Както бяха възнамерявали, ръководещите съумяха да форсират окончателното приемане на антикорупционния закон в Народното събрание и да приключат с второто четене в последната пленарна седмица преди Нова година. Междувременно президентът към този момент разгласи, че ще наложи несъгласие на закона, тъй като той освен е неефикасен против корупцията, само че и може да бъде употребен като " бухалка за разправяне с неуместните ". Сериозни възражения против закона се чуха от експертните среди, а Българска социалистическа партия оспори напълно концепцията му.

Борислав Сарафов встъпи в служба като шеф на Националната следствена работа в понеделник след избор, където той бе единствен претендент. Ден по-късно стана известно, че дисциплинарното произвеждане против него за закани и обиди към следовател е умишлено забавено във Висш съдебен съвет, с цел да изтече отминалостта

Фотограф: Анелия Николова Два дни откакто в неделя Българска академия на науките разгласи започването на масирани протестни дейности в първите дни на януари поради незадоволителния бюджет за 2018 г ., във вторник държавното управление даде обещание отпущането на спомагателни 15 млн. лв. за академията за сметка на плануваните в централния бюджет разноски за научни проучвания. Същия ден на среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов представители на Общото заседание на Българска академия на науките са декларирали, че протестната акция, планувана да стартира паралелно със старта на европредседателството, ще бъде прекратена.

Блокирани са д ва огромни военни плана на обща стойност близо 900 млн. лева , стартирани от Министерството на защитата. Единствената компания, която се яви в състезанието за градежа два военни кораба за армията - варненската " Делфин ", се е отказала от договарянията за сключване на контракт за близо 820 млн. лева Същевременно тъжба на украинската държавна компания " Укроборонпром " от холдинг " Украинмаш " блокира ремонта на старите МиГ-ове, който министерството планираше да разпореди непосредствено на съветската корпорация РСК МиГ против до 82 млн. лева в идните 4 години.

Жителите на няколко столични квартала стачкуваха против замърсяването на въздуха в София под надпис " Заедно срещу неприятния въздух! "

Фотограф: Анелия Николова
ГЕРБ реши да гласоподава анулация на мораториума върху заплащането на новаторски медикаменти от НЗОК чак откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи курс към смяна. Преди това депутатите от болшинството неглижираха серия от митинги, отхвърлиха и несъгласие на президента върху този текст от закона за бюджета на НЗОК, даже лансираха различен вид за обезпечаване на нови медикаменти. Министър-председателят разгласи от Брюксел на 15 декември, че мораториумът би трябвало да бъде преразгледан, а по-късно се срещна с Корнелия Нинова, с цел да се договорят да се прегласува към този момент оповестеният закон.

Свят

Американски и южнокорейски морски пехотинци упражняват при минусови температури край Пьончанг, Южна Корея, където ще бъдат зимните олимпийски игри

К онсервативната Австрийска национална партия на 31-годишния Себастиан Курц подписа съдружно съглашение с крайнодясната Партия на свободата на Ханс-Кристиан Щрахе. Новото държавно управление ще постави клетва при започване на идната седмица, а националистите ще получат министерствата на защитата, на вътрешните и на външните работи и инфраструктурата. И двете партии водиха антиимигрантска акция на изборите през октомври.

Европейска комисия разгласи, че стартира процедурата по санкциониране на Полша поради нарушавания на правилото за господство на закона в страната, като задейства член 7.1 от Договора за Европейски Съюз. Това може да докара до лишаване на правото на глас на Варшава в Съвета на Европейски Съюз, само че вероятността да се случи е дребна, тъй като е нужно единогласие от страна на останалите страни на съвета, а Унгария и може би Словакия ще бойкотират сходно решение.

Опустошителният пожар в Калифорния се трансформира във втория максимален за щата, откогато се води статистика

Американският Конгрес изпраща републиканския данъчен законопроект на президента Доналд Тръмп , който се чака да ратифицира първото си огромно законодателно достижение до дни. Това е най-значимата промяна на данъчната система на Съединени американски щати от потомство насам. Тя понижава налозите на корпорациите и богатите, като в същото време предлага краткотрайни облекчения за работещите. Близо 52% от интервюираните в проучване на Reuters/Ipsos са срещу проекта, а 27% го поддържат.

Англия ще би трябвало да се преценява с всички нови регулации, които Европейски Съюз одобри по време на преходния интервал след излизането на страната от блока през март 2019 година Лондонското сити няма да получи специфична договорка, която да облекчи бранша на финансовите услуги след Brexit. Това са главните послания, които основният договарящ на Европейска комисия по излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз Мишел Барние насочи в изявление за в. Guardian.

Европейска комисия стартира следствие на данъчните практики на шведската верига за мебели Ikea . Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер разгласи, че ще бъдат прегледани данъчните ангажименти на холандското отделение на компанията, които може да се помогнали на Ikea да избегне близо 1 милиарда евро под формата на налози в Европейски Съюз от 2009 година до 2014 година Това е следващият ход на Брюксел в акцията против агресивното отбягване на налози от корпорациите.

Коледното въодушевление се усеща на всички места в Париж - и по огромните булеварди, и по по-малките улици

Икономика

Комисията за защита на конкуренцията ревизира държавната " Булгартрансгаз " за корист с монопол . Инициатор на производството е " Овергаз инк ". Според източници на " Капитал " жалбата е поради загуби от 2 млн. лева за разпределени количества газ, без да са употребени от компанията.

Срокът за използване на новия режим на концесиите при отдаването на морски плажове се отсрочва с една година , реши Народното събрание. Така в идната година концесиите на плажове остават в Министерството на туризма, а няма да минат по общия ред за всички концесии, какъвто бе избран в новия Закон за концесиите, признат преди към месец. Контролът върху отдаването на линиите беше една от конфликтните точки сред вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Ангелкова, като към този момент той губи борбата.

Милиард от остатъка ще бъде изхарчен за саниране , реши държавното управление на съвещанието си преди Коледа. Така отпуснатите средства за противоречивата като успеваемост програмата от бюджета ще доближат 2 милиарда лева Към ноември държавните финанси излязоха на плюс от 2.3 милиарда лева, които ръководещите се пробват да наместят с гласоподаване на изключителни пари за общини и ведомства.

Бизнес

Росен Желязков, който сега дава отговор за електронното държавно управление, след Нова година ще поеме един от основните държавни регулатори - Комисията за контролиране на известията. Той ще наследи на поста Веселин Божков, чийто втори мандат изтича на 15 януари.

Пазарджишката фамилия Върбанови договаря за българския бизнес на CEZ . От два източника " Капитал " научи, че продавачът е дал ексклузивност на предлагането на " Инерком груп ". Компанията се управлява от Гинка Върбанова и е получила период до 22 декември да завърши договарянията и да потвърди, че разполага с нужните средства. По предварителна информация офертата й за най-голямото " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро " и " ЧЕЗ трейд " е била измежду най-щедрите, само че в този момент поради проточилите се договаряния се пробват да я понижат на към 320 млн. евро.

Uber загуби правната борба с Европейски Съюз. Според решението на Европейския съд в Люксембург Uber е транспортна компания, а не цифрова услуга, и ще би трябвало да работи като такава на територията на целия съюз. Това е значимо и за бъдещата активност на компанията в България, откакто през юни 2015 година Комисия за защита на конкуренцията санкции Uber и Rasier Operations с по 50 хиляди лева за нелоялна конкуренция на пазара на таксиметрови транспорти и с още по 50 хиляди лева за непредоставянето на финансова информация. Двете компании апелираха, само че делото беше спряно в изчакване на решението на Съда на Европейски Съюз. Сделки и планове
Комисията за защита на конкуренцията утвърди продажбата на " Мото-Пфое " на японската Sumitomo Corporation. Сделката е измежду най-големите за годината - бизнесът на " Мото-Пфое " е оценен на към 60 млн. евро. При продажбата е имало няколко претендента - все огромни компании от бранша, в това число и локално лизингово сдружение.

" Метро " откри в София логистичен център за доставки за хотели и заведения за хранене . Инвестицията надвишава 4 млн. лева, а препоръчаните артикули са 3000 типа. Заетите в базата са 70, а други 50 ще се грижат за доставките.

Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) разгласи нови поръчки на обща стойност към 230 млн. лева Най-голямата от тях е " Проектиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив - Бургас ", която е с дължина 293 км, с планирана стойност 195.4 млн. лева без Данък добавена стойност.

Кандидатът за Общинска банка Novito Opportunities е заобиколил условието да разкрие действителните си собствениц и пред Столичната организация за приватизация. В отчета на конкурсната комисия към организацията, който във вторник беше признат без въпроси от общинската комисия по финанси, за акционер е посочено ръководещото сдружение, структурирало фонда, само че към дата, преди последният да набере нужните за договорката 46 млн. лева капитал. В четвъртък се чака отчетът да мине и през общинския съвет. След това офертата ще се насочи към Българска народна банка, в която се оказва " топката " да се произнесе дефинитивно с да или не за позволение за покупката на 67.65% в Общинска банка.

Създадената в България софтуерна компания Dynamo Software още веднъж изнесе част от софийския си офис към Коста Рика. Компанията създава облачни CRM системи за ръководство на вложения и капиталови портфейли. Dynamo Software стартира плана си Pura Vida напролет на тази година, когато изпрати за пръв път свои чиновници в Коста Рика. Тогава разгласи, че " плажният офис " ще се трансформира в традиция за чиновниците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР