Началникът на Клиниката по кардиология и зам.-директорът по медицинската част

...
Началникът на Клиниката по кардиология и зам.-директорът по медицинската част
Коментари Харесай

Скандал за фиктивни интервенции за 300 000 лв. разтърси болница Лозенец

Началникът на Клиниката по кардиология и зам.-директорът по здравната част влязоха в спор
Скандал за корупционни схеми за над 300 хиляди лв. в болница " Лозенец " - за това алармираха доцент Добри Хазърбасанов, шеф на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му.  Сигналът е изпратен до министъра на опазването на здравето и отрасловата парламентарна комисия и е за отчитане на клинична пътека №20, без в реалност да е осъществена намеса на 58 пациенти, разказа  доц. Хазърбасанов пред 

Сигналът е подаден през октомври 2023 година Последвалата инспекция е открила, че изнесените данни дават отговор на истината.

" След направена инспекция се удостовери, че тези нарушавания са осъществени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се регистрира следното нещо: когато има притеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния метод с ангиография, цветна фотография или скенер. Вижда се, че има някакво притеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса заплаща към 4500 лева За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен притежател. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болничното заведение, няма лични облаги ", описа доцент Хазърбасанов.

По думите му, след подадения сигнал от него и сътрудниците му, са почнали и заплахи от страна на управлението на болничното заведение.

" Това, което се случва в болничното заведение през последната седмица, са непрекъснати натяквания за това какви ще са следствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е мъчително, аз не се усещам застрашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са създали нещо почтено ", разясни лекарят.

От своя страна заместник-директорът по здравната част на УМБАЛ " Лозенец " доктор Светлин Сталянов съобщи, че инспекцията от НЗОК е открила пропуски в осъществяване на пътеката и попълване на документите, само че няма данни за законови, морални и етични нарушавания.

" В интервала, в който става това деяние, системата не е функционирала. Извършвани са проучвания, правени са записи на процедурите, само че по една или друга причина те не са качвани. Първоначално поражда механически проблем, който е отхвърлен и по-късно доцент Хазърбасанов устно не разрешава да се качват филми от образните проучвания от факса. По принцип няма право на това ", уточни доктор Сталянов.

Д-р Хазърбасанов отхвърли това да е правилно.

" Не съм издавал сходни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е операция и откровена неистина, с която се пробват да отместят вниманието от значителното. Във факса архивирането на документите изобщо не влиза. За съжалениe, машината непрекъснато основава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за потребностите на клиничните пътеки се прави на други носители ", съобщи медикът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР