Наблюдения на една от най-древните галактики са установили, че кислородът

...
Наблюдения на една от най-древните галактики са установили, че кислородът
Коментари Харесай

Кислород е съществувал във Вселената почти с нейното раждане


Наблюдения на една от най-древните галактики са открили, че кислородът се е появил във Вселената на практика момент след нейното раждане, което усилва нашите шансове за разкриване на извънземен разсъдък и живот, настояват учени в публикация, оповестена в изданието Science.

„ Получените от нас резултати сочат, че тази вселена съдържа към една десета от кислорода, който се съдържа в нашето Слънце. Подобно малко количество се изяснява с това, че Вселената е била млада и за времето на нейното битие са съумели да се родят и умрат относително дребен брой генерации звезди “, споделя Наоки Йошида (Naoki Yoshida) от университета на Токио (Япония).

Йошида и сътрудниците му са направили откритието, наблюдавайки галактиките, съществували по време на по този начин наречената ера на рейонизация – един от първите интервали от живота на Вселената, когато тя последователно е ставала транспарантна с помощта на това, че светлината на първите ѝ звезди се е разрушавала от молекулите на неутралния водород, трансформирайки ги в йони.

Подобни галактики се намират толкоз надалеч от нас (на разстояние 13,1-13,4 милиарда светлинни години), че наблюденията им са вероятни единствено благодарение на най-мощните телескопи, като да вземем за пример орбиталната обсерватория „ Хъбъл “ и наземния микровълнов телескоп-интерферометър ALMA.

Използвайки тези телескопи, екипът на Йошида е разкрил необикновена вселена – SXDF-NB1006-2, която ние виждаме в положението, в което тя се е намирала към 700 милиона години след Големия гърмеж, в самия завършек на рейонизацията. Нейната странност се заключава в в неповторимия ѝ „ зелен “ набор, който сочи наличието на един от най-важните детайли на живота – О2.

Макар че кислородът в нея е относително малко, неговото наличие в първите милиард години от живота на Вселената приказва, че доста количество атоми от този детайл са съумели да се образуват вследствие на гърмежите на първите свръхнови и в хода на термоядрени реакции в недрата на звездите.

Това доста усилва възможностите, че първият живот във Вселената може да се е зародил много рано.

От друга страна, в това отношение не всичко е толкоз радостно – по думите на Йошида обсерваторията ALMA е фиксирала ненадейно малко количество звезден прахуляк в галактиката. Звездният прахуляк е значим, защото от него са „ слепени “ всички планети и нашите лични тела, и неговото малко количество в SXDF-NB1006-2 приказва, че материята на галактиката по някакви загадъчни аргументи е била съвсем напълно йонизирана.

Причината може да е обвързвана с това, че извънредно огромен брой звезди в SXDF-NB1006-2, съдейки по съвсем напълно йонизирания О2, принадлежат към изключително огромни и ярки светила, чието ултравиолетово излъчване има задоволителна мощ, с цел да „ извади “ електроните от кислородните атоми.

Напълно е допустимо това лъчение да унищожава частиците прахуляк. Сега учените следят други антични галактики в опит да схванат до каква степен неповторима е SXDF-NB1006-2.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР