Наблюдаващият прокурор по разследването срещу Тад груп за изтичането на

...
Наблюдаващият прокурор по разследването срещу Тад груп за изтичането на
Коментари Харесай

Откъде прокуратурата черпи опит срещу тероризма...с пръскачки

Наблюдаващият прокурор по следствието против " Тад груп " за приключването на данните на Национална агенция за приходите - Евгения Станкова, е била част от делегация от трима български обвинители, посетили Русия през май 2018 година. Това оказва се от данните, предоставени от държавното обвиняване по заявление за достъп до социална информация, отправено от " Дневник ".

Прокурорите, предвождани от заместник-главния прокурор Иван Гешев (който по това време оглавява профилираното обвинение) са взели участие в работна среща с тематика противопоставяне на финансирането на тероризма, оказва се от уеб страницата на съветското държавно обвиняване. " Особено внимание беше отделено на въпросите, свързани с битката с радикализацията и насилствения екстремизъм. Бяха разисквани практики в за противопоставяне на разпространяването на идеологията на екстремизма и тероризма в rнтернет ", оказва се още от известието.

В сряда Станкова разгласи, че " Тад груп " можело да дестабилизират политическата система като пуснат пръскачките пред Народното събрание.

 Снимката е от уеб страницата на съветската прокуратура от май 2018 година. На нея се вижда Гешев (от дясно), дружно с още няколко души, част от българската делегация в Русия. Последна е и прокурор Станкова
Снимката е от уеб страницата на съветската прокуратура от май 2018 година. На нея се вижда Гешев (от дясно), дружно с още няколко души, част от българската делегация в Русия. Последна е и прокурор Станкова

" Осъществено е посягане върху сървъра на " Поливни системи ", които се намират пред Народното събрание, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова предпочитание, вероятно при прекосяването на коли на... разнообразни, може би държавен глава или посетители на нашето Народно заседание, вероятно да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори някакво усложнение при напредването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е значимо да създадем своя извод, че, създавайки такава неустойчивост, води след себе си незабавно знаете какво – това е неустойчивост изобщо на цялата ни политическа система и така нататък ", изясни наблюдаващият прокурор по случая Евгения Станкова.По случая досега бяха арестувани и упрекнати в кибертероризъм трима души - притежателят на компанията Иван Тодоров, комерсиалният шеф Георги Янков и посоченият за директен причинител чиновник на компанията Кристиян Бойков. На 23 юли заместител основният прокурор Иван Гешев разгласи, че " Тад груп " се занимава киберрекет.

Станкова е редови прокурор в профилираната прокуратура от март тази година. Преди това тя е работила в Софийската районна прокуратура, като през 2017 година е наградена от основния прокурор Сотир Цацаров със служебна признателност. През 2016 година е командирована от него в профилираното обвиняване.

За визитата в Русия
Гешев, който все още е и единствен претендент за поста на Сотир Цацаров, Станкова и Детелин Георгиев от Софийската районна прокуратура са били в Русия от 16-ти до 18-ти май 2018 година, като разноските за хотела - по 150 $ на вечер, са поети от съветското държавно обвиняване.
Платените от българската прокуратура разходи са за самолетни билети - 3 по 543,41 лв. или общо 1630, 23 лева На тримата са направени и медицински застраховки - общо 21,12 лв., както и разноски за дневни пари - общо 315 $ - по 35 $ дневно, оказва се още от данните. Те бяха предоставени след опит от страна на държавното обвиняване да скрие информацията за пътуванията в Русия.

Първо - с безмълвен отвод по заявление на " Дневник " от март тази година, по-късно - потвърждавайки пред Административния съд - София (пред който отводът беше обжалван), че държавното обвиняване не води указател за командировките на обвинителите. И най-после - откакто съдът анулира отхвърли - с писмо до " Дневник ", подписано от заместител основния прокурор Ася Петрова, в което се твърди, че в прокуратурата не се води публична статистика и не се обобщава информация за пътуванията на прокурорите. В писмото (от 8 юли) се уточняваше, че обвинителите пътуват в чужбина със заповед на основния прокурор и копия от тях се съхраняват в администрацията на основния прокурор.

 Иван Гешев към този момент е единственият претендент за поста на основен прокурор.
© Надежда Чипева, Капитал

Иван Гешев към този момент е единственият претендент за поста на основен прокурор.

На 15 юли " Дневник " насочи ново питане до прокуратурата с искане за информация за съответно посещаване в Русия през май 2018 година - какъв брой и кои прокурори са били, както и на чии разходи е било пътуването. Повод за него беше обстоятелството, че информация за българска аудиенция в Русия е налична на уеб страницата на съветското държавно обвиняване, само че от българското отказваха детайлности. Опит да се схванат елементи към визитите на прокурори в Русия беше изработен за първи път при започване на годината от " Капитал ". За тези визити имаше данни на уеб страницата на съветското държавно обвиняване, само че не и на българската прокуратура.
От интернет страницата на прокуратурата се виждаше, че има стратегия за съдействие, подписана в края на 2014 година от съветския общоприет прокурор Юрий Чайка и от Сотир Цацаров, съгласно която единствено за 2015 и 2016 година е имало най-малко четири визити - две на български прокурори в Москва и две - на съветски прокурори в София.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (50)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР