Наблюдава се стремеж на прехвърляне на абсолютно всички възникнали проблеми

...
Наблюдава се стремеж на прехвърляне на абсолютно всички възникнали проблеми
Коментари Харесай

Главният прокурор: Прехвърлят ни проблеми, касаещи други органи, включително НЗОК

Наблюдава се блян на прекачване на безусловно всички зародили проблеми във връзка разпределяне и определяне на лекарствени средства до Прокуратурата. В случаите, в които такива пълномощия имат други органи, в това число и НЗОК. Това сподели основният прокурор на Р България Сотир Цацаров за паралелния експорт на медикаменти на съвещание на Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата.

„ Конструкцията на българския закон във връзка с Наказателен кодекс и нормативните актове, които дефинират пълномощията на Изпълнителната организация по медикаментите са причина за всичко, което се случва и е мотив да сме тук през днешния ден ", уточни той. „ Паралелният експорт на медикаменти може да се дължи на успореден импорт или на медикаменти, които по този начин или другояче са легално в страната, изписвани по надлежния ред, финансирани от НЗОК и все пак не са стигнали до крайните консуматори ", изясни основният прокурор и добави, че казусът с паралелния експорт на медикаменти директно рефлектира върху здравето на жителите.

„ Вносът на такива медикаменти, износът, операцията с опаковки, със случаите медикаменти напущат лечебни заведения и да не доближават до пациентите, са преди всичко в пълномощията на контролните органи ", посочи Сотир Цацаров. „ Тази активност, директното като боравене с медикаменти, не е закононарушение ", разяснява той. „ Това, което може да прави Прокуратурата е да търси други престъпления- данъчни, пране на пари, със забележката, че се изисква предварителна незаконна активност, и митническо закононарушение ", съобщи основният прокурор. „ Можем да преследваме единствено това, което е на основа на данъчно и митническо закононарушение или на пране на пари ", сподели още той.

„ Сътрудничеството сред Прокуратурата и Изпълнителната организация по медикаментите е на извънредно високо равнище. Ако сме в обстановка с импортирани медикаменти незаконно, преопаковани тук повърхностно, листовката е останала, каквато е била, а предопределеното за българския консуматор е напуснало рамките на страната. То това значи, че е открит незаконен импорт, може би незаконен експорт, което лекарство най-често напуща страната с куриерски компании ", уточни Сотир Цацаров. „ Крайният резултат е, че българският жител е получил брошура на български, а вътре е лекарство, което не подхожда на условията у нас, а може би и е несъответно във връзка с предназначението си да лекува ", изясни основният прокурор и посочи, че това боравене с медикаменти обаче не е закононарушение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР