Наблюдава се нова емиграционна вълна на жители на област Добрич

...
Наблюдава се нова емиграционна вълна на жители на област Добрич
Коментари Харесай

Наблюдава се нова емиграционна вълна на добруджанци към Западна Европа

Наблюдава се нова емиграционна вълна на поданици на област Добрич към Германия и Полша, заяви Петър Петров, специалист в Регионалното ръководство на образованието по време на съвещание на Областната комисия за връщане на децата в учебно заведение. От 1 септември насам са подадени десетки документи от родители, които декларират, че децата им ще учат в чужбина. Окончателните числа се чакат в средата на октомври, когато всички учебни заведения ще подадат описите на възпитаниците си по Образец 1 на Националната електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение.

По думите на Петров до момента измежду мечтаните дестинации за живеене са били Белгия и Холандия, поради обществените придобивки, които употребяват нашенци там, само че след стягане на контрола в тези страни, миграционният поток се е преориентирал. Петров се тормози, че скоро и Германия ще предприеме строги ограничения да отбрани обществената си система.

И тогава чакаме едно огромно завръщане, с което ще зародят проблеми, тъй като децата там най-малко първата година учат главно немски език, само че влизат в класа, на чиято възрастова група дават отговор, разяснява Петров. Той даде образец от практиката си, че шестокласник, прибрал се в България, би трябвало да стартира учебно заведение в четвърти клас, тъй като не покрива нужните за нашата просветителна система познания. Това основава спорове, децата не желаят да повтарят и се поставят големи старания да бъдат арестувани в учебно заведение.

През 2018 година лицата, които са декларирали смяна на своя сегашен адрес от област Добрич в чужбина са 876, оповестиха от териториалното статистическо бюро. Най-желани дестинации за емиграция са били Германия, Англия и Испания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР