Наближава краят на Председателството, правителството Борисов 3“ превали едногодишния междинен

...
Наближава краят на Председателството, правителството Борисов 3“ превали едногодишния междинен
Коментари Харесай

Партиите общуват ритуално, пазят статуквото

Наближава краят на Председателството, държавното управление „ Борисов 3 “ превали едногодишния промеждутъчен край. В света се разгаря наричаната хибридна фаза на геополитическото опълчване на Морската империя със Сухопътните й съперници в Евразия. Подземни политически земетресения и крайбрежни обществени безредици тревожат изведената от демократичния си захлас Европа. У нас обаче партийна заешка гюрултия пробва да поприкрие очевидния политически маразъм.

Западане, проваляне се усеща в периферията на страната. „ Да оцелеем тук някак, а ония в София да вършат, каквото щат! “, мислят и хортуват между тях отчаяно-сърдите българи в умиращите села и затихващите градчета. Очевидно е там дословното междуселищно безпътие, а също икономическата и морално-психологическата обърканост измежду популацията. Морална изнемощялост, равнодушие към протичащото се, обществена незаинтересованост се следи даже в столицата и няколкото по-големи градове от стопански мърдащите.

По определение маразмът е общо отпадане на телесни и духовни сили заради напреднала възраст или хроническа болест. Главната причина е хроничното обществено-политическо заболяване „ демократична народна власт “, с което злонамерено е инфектирана родината ни. Застаряването на нацията е по-скоро разследване. Стар, издръжлив народ сме, претърпели сме свирепи епидемии във тип на няколко страшни вековни „ присъединения и наличия “. Тази съвсем 30-годишна е по-коварна, тъй като ни е поднесена като лекуване. Бавно, мъчно, само че и нея ще изпъшкаме.

Бездънно е циничното двуличие на западните ни „ сътрудници “, лъжливи са конгречулейшънсите им, прегръдките и целувките. Преди 80 години през 1938 година великите Франция и Англия „ умиротвориха “ Хитлер като предадоха в ръцете му Чехословакия, на която преди този момент тържествено бяха подсигурили границите. Година по-късно вермахтът за броени дни прегази Полша, която тези великите сякаш щяха да бранят с война. Нищо не значат за тях обещанията и лигавщините им, както са несъществени и тези, които им се връзват на коварството.

Социалната незаинтересованост и повсеместното равнодушие към политиците и техните празни шумотевици най-ясно се вижда в маразматичното положение на техните партийни формирания. Те всъщност са безидейни, политически безсилни и управнически безплодни структури за реализиране на настоящо администриране на територията по спуснати от Вашингтон и Брюксел инструкции и предписания. Между тях няма и помен от истински конфликти за политики, за бъдещето на България и добруването на българите.

Очевидно е за мнозина, оттова са апатията и всеобщото отменяне на политическата „ класа “. Заешка гюрултия са техните свади и нападки в Народното събрание и медиите. „ Пpавителcтвото на ГЕРБ няма алтеpнатива, пpедcpочни избоpи ще pазклатят cтабилноcтта на дъpжавата “, съобщи по Коледа почетният пpедседател на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Така е, не е някакво просветление, схващат го даже и незадълбочено наблюдаващите политическите процеси жители.

Защото около утвърждението от Вашингтон нито някой ще ги смъкна от власт, нито даже те сами биха се избавили с още две, три или повече предварителни оставки. Либерално-демократическата партия в Япония с две къси спирания ръководи много по-дълго, в сравнение с Българска комунистическа партия у нас. Така почти е и в други демократизирани с непознати военни бази несуверенни страни. Щом назначените за админи бързо схващат ясните послания и отбират от мощни знаци, щом чинно извършват скъпите инструкции.
Вкоренили се кадрово във всички властови структури, твърдо защитени от действителна конкуренция и даже постоянно подкрепяни от вярно управлявана „ съпротива “, умерено стават безалтернативни. Няма за какво да се тревожат предизборно, платени митинги и „ спонтанни “ флашмобове против тях не се провеждат. Същевременно лидерът на обречената да ръководи партия-клиентела партньорски е гушкан, цункан, потупван по рамото с „ драги ми… “, посрещан с „ мон шери “.

Туземните политпевци песни пеят за него, медийни чучулиги му чуруликат на ушенце, дежурните от соцоиолого-политологическата центурия ръсят бодри разбори за партията и държавното управление. На лидера му остава едната дреболия – да „ написа историята “! Както неотдавна за ГЕРБ и премиера от паpламентаpната тpибyна шербетно се изрази новогербаджията Георги Марков. Очевидно организиран за народен представител от унгарския министър председател Виктор Орбан, който от 20 години славослови под път и над път.

Сега се мазни за идващ мандат на „ скромния любим на Меркел, Макрон и цяла Европа, на самотния състезател “ Бойко Борисов. Яко опъва жили индивидът, дано го огрее. Важното е министър председателят да не хваща доста религия на сходни осъществявания в своя чест. Довреме са те, промени ли се конюнктурата, отново ще има „ бай Туй-Онуй “. Най-зелен, най-син, най ортодоксален християнин, в този момент и най-скромен и преливащ от приемливост – ще вземе да литне във висините! Да му дава Господ доста здраве, към момента е жив, та да се приказва за него единствено в превъзходна степен!

Платените митинги и „ спонтанни “ флашмобове са предопределени за Българска социалистическа партия, която към момента, въпреки и полужива, е на политическия терен, макар настойчивите старания на Луканов и Първанов да я усмъртят. Освен все по-неуспешно да изобразява лява партия и съпротива, столетницата се употребява за краткотрайно заместваща ГЕРБ, наложително с Движение за права и свободи на тил. За тесния кръг към партийния началник това предопределение е преференциално, като втори след ГЕРБ се усещат удобно, шумните офанзиви против ръководещите, действително доста повече им оказват помощ, в сравнение с досаждат.

На власт със соцпартията или в съпротива на ГЕРБ – за Движение за права и свободи разликите са незначителни. „ Движение за права и свободи е микроб – където влезе, не излиза “, както преди време съобщи Ахмед Доган. Не излиза, тъй като никой не протяга ръка да го извади. Отвън го бранят сътрудниците и едни от съседите, по този начин му е обезпечено да заема значителен сегмент от политическия пейзаж у нас и да „ раздава порции “ в администрациите и в стопанската система.

Ръмженето против присъединяване на посочения за националистически Патриотичен фронт (ПФ) в държавната коалиция е ритуална поза, потребна и за ГЕРБ, и за ПФ. Реална борба няма, кабинетът е разгласен за безалтернативен. При ритуалното другарство надалеч не постоянно се откриват откровени усеща и планове по отношение на сътрудниците или съперниците. В политическия живот то следва да се възприема като самобитна форма за оказване на внимание.

От друга страна посредством него се преследват няколко много по-важни функционалности. Поддържат се и укрепват социално-психологическите връзки с електората; дават се уверения на външни сили за преданост и поредност в осъществяването на поръчки и указания; реализира се обществен надзор и стабилизиране на взаимоотношенията измежду актива; удостоверява се принадлежността към една или друга група; покачва се самооценката на ръководството; показват се настройки и ценности; сплотяват се целевите общности и се социализират младите им членове.

Основно обреден е характерът на общуването сред политическите партии-клиентели, израз е на първо място на блян да се резервира статуквото. Преследват и някои психотерапевтични резултати – да се оправят с фрустрацията от откъсването си от електората; да преодолеят напредващата самота, студенина и тревога измежду българите; да образуват отначало възприятие за общественост с изоставените си партии измежду мечтани обществени групи.

Никоя партия не съумява да реализира посредством ритуалните си пируети, тупурдии и упорито ухажване забележима част от поставените цели. Нито ГЕРБ се възприема за дясна, нито Българска социалистическа партия за лява, нито Движение за права и свободи за демократична, нито ПФ го броят за националстически. Онези в насипното положение като седесари, реформатори и прочие пределни евроатлантисти напълно не ги виждат. Възприемат всичката политическа „ класа “ като пасмина от безидейни обединения за взимане и използуване на власт за персонални и групови цели. Т. е за клиентели, каквито в действителност са.

Защото в другите си комбинации се провалиха в ръководството. Защото животът в страната става все по-несигурен, страната като наличие праволинейно се смалява, от ден на ден боледуваме и ставаме все по-малко, все по-необразовани и неквалифицирани. И това не е тъй като 80% от българите са дебили, тъй като единствено пърдят под завивките, хленчат и наглеят, както съскат професионални лъжци от параполитическия слугинаж.

Така е тъй като в тяхна щета се ръководи в извън заложени рамки като за страна от далечната външна страна на Европа и в този подтекст се кадруват подобаващите колониални администрации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР