Наближава един от най-светлите празници - Никулден. Отбелязваме го на

...
Наближава един от най-светлите празници - Никулден. Отбелязваме го на
Коментари Харесай

Никулден събира цялото семейство около трапезата

Наближава един от най-светлите празници - Никулден. Отбелязваме го на 6 декември и той е отдаден на свети Никола, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Името Никола значи „ побеждаващ “. Според Православната черква той е патрон на риболовците и стопанин и на водния сят - водните демони и рибите.

Според националните вярвания светията носи и първия сняг. Като на всеки празник, трапезата има своите характерни обичайни ястия, които се подготвят. Задължителни са рибните блюда, рибен курбан, празничната пита, както и постни ястия с фасул и ориз.

На Никулден българите подготвят богата празнична софра, а към масата се събира цялото семейство. На този ден се украсява и елхата.

Основното ядене на празника е рибата. Тя се подготвя по разнообразни способи в отделните райони, само че постоянно се отдава желание на шарана. Смята се, че шаранът е " прислужникът " на свети Никола. Поверието споделя, по какъв начин един път светецът влезнал в морето, само че по време на стихия лодката му се пробила. Той извадил един шаран от морето и запушил дупката с него.

Затова шаранът се счита за жертвена риба на трапезата в този специфичен ден. Шаранът би трябвало да бъде прясно уловен и наложително с люспи. Разбира се, през годините с изключение на шаран българинът поставя и друга риба на празничната софра, съгласно желанията на фамилията. Като цяло е добре тя да е с люспи. По време на почистването домакинята би трябвало да внимава люспите да не падат на земята, тъй като това вещае неприятности. Според българския фолклор е наложително приготвената риба за празника да е цяла, тъй като в случай че е раздрана, ще се раздра и шансът на фамилията.

На Никулденската софра обичайно би трябвало да участва рибник - шаран в тесто и пълнен с ориз, стафиди и ядки. До рибните ястия на обредната софра се подреждат и постни ястия - фасул, постни сърми, постни пълнени чушки, варени жито, булгур, царевица. Освен тях за празника се подготвят и специфични обредни хлябове - боговица, богов самун, никулски кравай, никулски колак. Те се украсяват, като от тесто се моделира обликът на светеца или неговият транспортен съд.

Трапезата не се подвига през целия ден и до късно през нощта е разполагаем на домакините и гостите. Според поверието в портфейлите се поставя люспа от празничната риба, която носи шанс и пари. Костите от рибата не трябва да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се хвърлят в реката. Освен шаран можете да приготвите още сом, пъстърва, сьомга.

На 6 декември имен ден честват Николай, Никола, Никол, Николина, Николета, Нина, Ненка, Ния, Ница, Кольо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР