На30-ти декември2006-та г.е изпълнена смъртната присъда на Саддам Хюсеин пред

...
На30-ти декември2006-та г.е изпълнена смъртната присъда на Саддам Хюсеин пред
Коментари Харесай

На 30 декември изпълняват смъртната присъда на Саддам Хюсеин

На30-ти декември2006-та г.е изпълнена смъртната присъда на Саддам Хюсеин пред юристи, служебни лица и доктор, почти в 6:00 локално време.

Той е обесен в иракската военна база Camp Justice североизточно от Багдад, която в миналото е била щаб на военното разузнаване на Саддам, а след това употребена за лагер, където да бъдат затваряни и измъчвани стотици поданици.

Противно на догатките Саддам е екзекутиран самичък, а неговияприроден братБарзан Ибрахим ал-Тикритии някогашният основен арбитър на революционния трибуналАуад Хамед ал-Бандар, упрекнати по същото дело, ще бъдат обесени след мюсюлманския празникАйд ал-Адха.

По времето на изтезанието Саддам отхвърля да носи качулка. Преди да бъде обесен, му е прочетена ислямска молитва и той я повтаря. В интернет изтича видеозапис от мобилен телефон на неговото обесване.

Ден откакто е екзекутиран, Саддам Хюсеин е заровен в родното си селоАл-АуджакрайТикритв гробница, в която са заровени неговите синове Удай и Кусай. Около 100 индивида участват на церемонията, осъществена рано сутринта.

Отзвукът от присъдата и нейното осъществяване в Ирак, другите арабски страни и целия свят е прекомерно друг - от безусловно утвърждение от страна на неговите съперници - най-много шиити и кюрди, до острото наказание от неговите поддръжници - главнобаасистии сунити. Умерената по своите възгледи Европа признава виновността му за стотиците хиляди жертви от вътрешни репресии и безсмислени войни, само че и не утвърждава смъртното наказване по принцип.

Публикуваният видеозапис от изтезанието с насмешки към него в допълнение усилва мотивацията на поддръжниците на Саддам - основно от средите на иракската партия Баас, да провеждат за възмездие терористични акции и да засилят съпротивата против Коалиционите сили в Ирак и неговото държавно управление, както и зад граница. Седмица след изтезанието се оповестява за към този момент основана нова терористична организация с името " Бригадата на мъченика Саддам Хюсеин ".

Появяват се редица вярващи, че Саддам не е екзекутиран, а това е негов двойник. Те подлагат на критика неприятното качество на записа от мобилен телефон, като настояват, че това не е Саддам, а негов двойник. На записа ясно се вижда, че са направени няколко фотоси (виждат се светкавици), само че тези фотоси не са оповестени на никое място.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР