На Земята, когато една течност закипи, тя се изпарява и

...
На Земята, когато една течност закипи, тя се изпарява и
Коментари Харесай

Странното поведение на кипящите течности в космоса

На Земята, когато една течност закипи, тя се изпарява и се трансформира в пара, до момента в който не се охлади задоволително и не кондензира още веднъж. Но астронавтите от Международната Космическа Станция откриха, че в изискванията на микрогравитация с случва нещо напълно друго.

Те откриха, че парата кондензира в течност, даже когато температурата е 160 градуса по Келвин над естествената й точка на шупване – нов феномен, който е изненадал съществено учените.

Предишни проби към този момент демонстрираха, че микрогравитацията има странни резултати върху кипящите течности. На Земята развой, прочут като конвекция изграе основна роля в разпределянето на топлината – гравитацията кара по-студените елементи да потъват до момента в който по-топлите елементи да се издигат и това разпределя топлината вътре в течността.

Оказва се, че в изискванията на микрогравитация, като тези на Международната Космическа Станция, това не се случва. Разбирането на точните аргументи ще обогати разбирането ни за физическите закони и несъмнено ще бъде от огромна значимост за развиването на галактическите технологии и изключително охлаждането в изискванията на микрогравитация. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР