На заседанието си в сряда правителството ще вземе решение за

...
На заседанието си в сряда правителството ще вземе решение за
Коментари Харесай

Кабинетът ще даде мандат на Горанов да подаде документите на България за банковия съюз

На съвещанието си в сряда държавното управление ще вземе решение за подаването на документи за влизане в Европейския банков съюз, оповестява БНР като се базира на информация от Министерството на финансите.

На съвещанието си през предходната седмицата Еврогрупата поддържа България в желанието й да се причисли към чакалнята на еврозоната и банковия съюз, декларирано в писмо в края на юни. След съвещанието Европейската централна банка разгласи, че чака България да подаде искане за задълбочено съдействие с институцията. В края на април по време на българското европредседателство на среща в София се разбра, че Европейски Съюз слага изискване България да кандидатства по едно и също време за чакалнята на еврозоната и за банковия съюз, което в началото не бе признато от българското държавно управление. Тогава също бе посочено, че страните от еврозоната обвързват такова участие с предстоящи промени и стабилизиране на стопанската система на страната.

Механизмът за тясно съдействие с Европейската централна банка действително дава надзорни функционалности на Европейската централна банка върху българската банкова система.Кандидатстването за влизане в него би трябвало да се подаде най-малко пет месеца преди страната да влезе в единния контролен механизъм. През този интервал тя би трябвало да направи редица законодателни промени, с които да узакони надзорните права на Франкфурт.

С решението на държавното управление в сряда финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат да подаде документите на България в Европейската централна банка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР