На заседание на работната група на Сената на САЩ за

...
На заседание на работната група на Сената на САЩ за
Коментари Харесай

Грета Тунберг към Конгреса на САЩ за климата: Не действате достатъчно усърдно

На съвещание на работната група на Сената на Съединени американски щати за климатичната рецесия, сенатори приветстваха група от млади деятели за водачеството, за здравия им разсъдък и проявената от тях мъдрост, нетипична за годините им. След това те попитали младежите за съвет по какъв начин Конгресът на Съединени американски щати може да се бори с една от най-спешните и политически противоречиви закани, пред които са изправени международните водачи: климатичните промени.

Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка, която подбуди младежите по целия свят да стачкуват за повече дейности за битка против световното стопляне, учтиво е напомнила на американските конгресмени, че е ученичка, а не академик - или сенатор.

" Моля, спестете си похвалите. Не ги желаеме ", декларирала тя, представена от " Гардиън ", допълвайки: " Не ни канете тук, единствено с цел да ни кажете какъв брой вдъхновяващи сме, без в действителност да вършиме каквото и да е по въпроса, тъй като това не води до нищо. Ако желаете съвет за това, което би трябвало да извършите, поканете учени, попитайте учени за техния опит. Не желаеме да бъдем чути. Искаме науката да бъде чута. "

В забележки, предопределени за Конгреса като цяло, Грета изтъкнала: " Знам, че се пробвате, само че просто незадоволително старателно. Съжалявам. "

Just 16, @GretaThunberg is already one of our planet’s greatest advocates. Recognizing that her generation will bear the brunt of climate change, she’s unafraid to push for real action. She embodies our vision at the @ObamaFoundation: A future shaped by young leaders like her. pic.twitter.com/VgCPAaDp3C
— Barack Obama (@BarackObama) September 17, 2019
Публиката се разсмяла. Поддръжниците избухнали в аплодисменти. Сенатор Ед Марки, демократът от Масачузетс, който поддържа Зеления нов курс и управлява работната група на Сената, може би е бил сюрпризиран от нейната откровеност. Ала той се усмихнал.

Седнали на масата с младежите бяха едни от най-симпатичните и гласовити последователи на смелите дейности по отношение на климатичните промени в Конгреса. Но изправен пред следения от Републиканската партия Сенат и враждебно надъхан Бял дом, вероятността за въвеждане на промени в мащаба и обсега, за които приканват деятелите - и мнозина учени - е мрачна.

" Имаме потребност от вашето водачество ", сподели той на Тунберг, допълвайки: " Младите хора са армията в политически смисъл, която дойде в Съединени американски щати. Насочихте вниманието върху този проблем по метод, по който в никакъв случай до момента не е било провено. И това основава нов X фактор. "

Все отново Марки се зарекъл да опита: " Чуваме ви. Чуваме какво казвате и ще удвоим напъните си. "

Грета Тунберг беше един от няколкото юношески деятели, поканени да се извърнат към работната група по време на двудневни изявления, целящи да пришпорят сенаторите да поддържат " трансформативните дейности в региона на климата ". Към нея се причислиха деятели от Съединени американски щати и Южна Америка, част от " многорасовите, междупоколенчески " старания за битка с климатичните промени.

Срещите и изявленията във Вашингтон имат за цел да покачат осведомеността преди световната климатична стачка в петък, в които възпитаници и служащи ще излязат от учебните заведения и офисите, с цел да окажат напън върху своите държавни управления да работят, до момента в който международните водачи се събират в Ню Йорк за годишното Общо заседание на Организация на обединените нации.

" Поколението на Зеления нов курс освен ще оцелее, само че и ще процъфтяваме ", настоя Надя Назар, съосновател на активистката група Zero Hour, по време на конференция по-рано през вчерашния ден. Тя добави: " Повече няма да бъдем известни като децата, които се борят с апокалипсиса. Ще бъдем известни като решението на климатичната рецесия. "

Тунберг дойде в Съединени американски щати, прекосявайки Атлантическия океан на яхта, захранвана от слънчева сила. Тя закупи интернационална популярност след началото на " Петъци за бъдеще ": стачки на възпитаници, които се разпространиха в 135 страни. Номинирана е за Нобелова премия за мир.

В понеделник тя се срещна с Барак Обама. Бившият американски президент показа фотография от срещата им, на която той похвали Тунберг като " един от най-големите бранители на нашата планета " и някой, който " не се опасява да упорства за действителни дейности ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР