На Йордановден bTV гостува в дома на една жена, надскочила

...
На Йордановден bTV гостува в дома на една жена, надскочила
Коментари Харесай

На гости в дома на Йорданка Благоева на Йордановден

На Йордановден bTV гостува в дома на една жена, надскочила освен себе си, само че и целия свят. Тя е международна рекордьорка в скока на височина, носителка на европейска купа и на два олимпийски медала – Йорданка Благоева.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен с купите тя се гордее и със своите две деца и петима внуци. За празника постоянно се събират цялото семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-любимото съревнование, за което Йорданка Благоева на драго сърце си спомня, е Европейското състезание март 1973 г, в Ротердам.

„ Това беше след Олимпиадата в Мюнхен, тогава направих международен връх 1,92 и станах европейска шампионка. Но това, което го прави доста особено съревнование за мен, е, че започнахме сутринта в 9 да скачаме, приключихме в 3 следобяд, другите дисциплини завършиха, само че нито един човек от залата не стана да си отиде. Всички останаха да гледат. На другия ден вестниците пишеха: „ Българската роза покори холандските лалета”, което за България е нещо доста огромно. Сравняваха ме с Кройф, той беше тогава в силата си в Холандия. От посолството бяха безусловно всички и споделиха: „ Това, което вие направихте за 2 дни, ние за 20 години не сме създали – цяла Холандия да приказва за България”, описа тя пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

За 50-годишнината си тя е подарила всички свои медали, в това число и олимпийските и плакетите за международния връх на Музея на спорта.

„ За предходната годишнина направиха документалния филм „ Отвъд скока”, а за този рожден ден няма да филм, а книга – „ Босоногата кралица”. Премиерата е на 15 януари”, разгласи Благоева.

Снимка: btvnovinite.bg

А за какво „ Босоногата кралица”? „ Така беше преди време, аз скачах „ коремно претъркалящ се стил” – в този момент към този момент никой не скача по този начин – и нямаше шпайк за маховия крайник. Скачах с необут махов крайник и с шпайк на отскачащия крайник. Също по този начин съм родена на село и доста обичам да вървя боса и като ходехме на лагери, постоянно бях боса. Имаше един треньор на бяганията – Ченгер, от него излезе това име – „ босоногата кралица”, добави тя.

„ Но аз бих желала да кажа какво се опитваме да кажем с издателя и с авторката: на върха е доста хубаво и ярко, когато успееш да стигнеш до горе, само че нека младите да схванат, че този път е доста дълъг, доста труд, воля, безрезервност би трябвало да има, с цел да можеш да стигнеш до този връх”, акцентира Йорданка Благоева.

За нея фамилията е нещо доста свято. „ Смятам, че на дамата едно от главните отговорности е да продължи рода и да даде живот. Това е най-ценното за мен и съм признателна, че имаме петима внуци”, сподели още тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР