На втория тур на местните избори в неделя, на 5

...
На втория тур на местните избори в неделя, на 5
Коментари Харесай

Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина на втория тур на кметския вот

На втория тур на локалните избори в неделя, на 5 ноември, избираме кметове на общини, на кметства и районни кметове в трите най-големи регионални града - София Пловдив и Варна, където на първия тур нито един от претендентите не съумя да завоюва над 50% от подадените гласове. Изборът на общински съветници завърши предходната неделя.

Това значи, че в този момент бюлетините ще са сред 1 и 3. Избирателите в София ще упражнят вота си за кмет на столицата, откакто до балотажа стигнаха претендентът на обединението ПП-ДБ- " Спаси София " Васил Терзиев и на обединението " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова. Балотажи ще има и в съвсем всички столични региони като се изключи два - " Триадица " и " Средец ", където районните кметове бяха определени още на първия тур. В някои от близките села ще се гласоподава и за кмет на кметство. Същото се отнася и за Варна и Пловдив.
С хартия или с машина
На втория тур с изключение на с хартия ще може да се гласоподава и с машина. Това стана допустимо откакто ЦИК, която анулира машинния избор за първия тур, го възвърне за балотажа. Така в секциите с над 300 гласоподаватели, които са малко под 10 хиляди в страната гласоподавателите могат да избират по какъв начин да упражнят правото си на глас - дали с машина или с хартиена бюлетина.

В секциите с под 300 гласоподаватели ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Ако по някаква причина машината се скапе, тогава се минава също към гласоподаване с хартиена бюлетина. За вероятността това да се случи тук-там предизвести Иван Тодоров, съакционер във компанията " Сиела Норма ", която дава отговор за устройствата. Пред Българска национална телевизия той сподели в петък, че поръчаната от ЦИК хартия, на която се разпечатват разписките след гласуването, не дава отговор на стандарта за работа на устройствата.
Реклама
С влизането в секцията гласоподавателят би трябвало да каже на членовете на комисията дали желае да гласоподава с хартиена бюлетина или на машина. При изявено предпочитание за хартиения вид той би трябвало да получи бюлетина за общински кмет, за областен кмет или за кмет на кметство, в случай че в обитаемото място има подобен тип избор. Ако желае да гласоподава с машина, ще получи от членовете на секционната комисия карта, която би трябвало да сложи в слота на устройството.
Гласуване с машина
След слагането й на екрана на машината първо ще се заредят вариантите с другите типове избори за кмет. В другите общини той е друг и според от това дали се избира кмет на община, кмет на кметство или областен кмет. Избирателят би трябвало да маркира другите типове избори, в които ще гласоподава, след което го удостоверява с бутона.

След това на екрана първо ще се зареди електронната бюлетина за кмет на община. На нея отляво са изписани имената на партиите и обединенията, а отдясно имената на двамата претенденти за кмет, които са стигнали до балотажа. Между тях има квадратчета с номерата на обединенията, в които изибателят маркира избора си.

С бутона " идващ избор " се минава към другия тип гласоподаване, в случай че има избор за кмет на регион или за кмет на кметство.
Реклама
С натискане на бутона " обзор на избора " на екрана се изписва името на претендента, за който гласоподавателят е дал своя вот. Ако желае да промени избора си, може да го направи с бутона " промени избора ". На екрана ще се зареди още веднъж бюлетината за кмет на община. След като гласоподавателят направи избора си, би трябвало да го удостовери с бутона " гласоподаване ".

Машината ще отпечата разписките, на които е изписано името на претендента, за който гласоподавателят е дал своя вот, и политическата мощ, която го е издигнала. Член на изборната комисия би трябвало да сложи щемпел, след което разписките се пускат от гласоподавателя в непрозрачна кутия.
Гласуване с хартиена бюлетина
Хартиената бюлетина наподобява по същия метод като електронната. И в двата типа има и опцията " не поддържам никого ". Гласуването по този метод не въздейства на резултатите от изборите, а има значение единствено за определянето на изборната интензивност.

Особеното при гласуването с хартиена бюлетина е, че гласоподавателят би трябвало да означи избора си със знаците " X " или " V ", като внимава изписването да не излиза от квадратчето с номерата на партията или обединението. Ако това се случи, бюлетината се смята за недействителна. Тя ще бъде регистрирана като такава и в случай че отбелязването е с различен цвят химикал, друг от наследник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР