На втория ден на Великден от Бачковския манастир потегля традиционното

...
На втория ден на Великден от Бачковския манастир потегля традиционното
Коментари Харесай

Започва Литийното шествие с чудотворната икона на Богородица

На втория ден на Великден от Бачковския манастир потегля обичайното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица до местността Клувията. Там тя е била скрита, оцелява и е открита при започване на ХVІІ в. Този поклоннически път чудотворната икона на Светата Божия Майка изминава към този момент повече от 400 години. Това е най-старият църковен обред у нас.

В шествието светинята се съпровожда от игумена на манастира, братята на обителта и хиляди православни християни. Те идват особено на този ден от цялата страна и от чужбина, с цел да изпълнят дадения обет за работа на Св. Богородица. През целия път църковен хор оглася планината с песнопенията си в възхвала на Майката Христова.

В издигнатия параклис в местността Клувията се отслужва св. Литургия, на вярващите се раздава курбан за здраве. Мнозина се измиват в благословените води на аязмото и всички минават през скътаната в скалите дребна пещера, в която чудотворният облик е прекарал повече от столетие. Вярващите християни са уверени, че с нейна помощ се случват чудеса.

Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР