На всички ни се наложи внимателно да изчетем новината и

...
На всички ни се наложи внимателно да изчетем новината и
Коментари Харесай

Ако те оберат, си е редно да платиш глоба – помогнал си за престъпление

На всички ни се наложи деликатно да изчетем новината и да се почудим истина ли е или първи април някак е подранил, само че би трябвало да си признаем с горчилка: това не е смешка.

Ето по какъв начин звучи тази „ вест “: Мият стъклата ви на светофара – отнасяте санкция. Това планува новата Наредба за публичния ред на Столичния общински съвет. Паричната глоба ще бъде нанесена, единствено в случай че лидерът на транспортното средство заплати на мияча на стъкла. В противоположен случай контролният орган не може да потвърди провинението.

Ако не беше толкоз тъпо, щеше да е смешно. Да питаме в този момент: контролният орган ще стои ли там – на кръстовището, до светофара, с цел да ни дебне дали ще платим или не на индивида с мърлявата гъба, който се е опитал да ни изнуди за левче? Изглежда, че евентуално да – ще стои. Ами да питаме тогава и по-лесния въпрос – щом ще има „ надзорен орган “ на кръстовището, за какво просто той не махне въпросния индивид с гъбата?

„ Нашата цел беше да се опитаме оптимално да почистим кръстовището от тези хора, които мият коли “, съобщи Иван Илиев, ръководител на непрекъснатата комисия по публичен ред и сигурност на Столичния общински съвет. Чудесно. И решението е да се глобяват водачите? Нямат край очевидно тези „ чудесии “ из българските закони и наредби, другояче по какъв начин може да се дефинира фактът, че потреблението на антирадари да вземем за пример е нелегално, само че продажбата им – не е. Че, с цел да се изчистят кръстовищата от миещите стъклата, ще се атакуват водачите. Прилича малко на смешния девиз „ Бомбардираме за мир “ отпреди доста десетилетия, когато хипарите се подиграваха с държавното управление на Съединени американски щати, поради войната във Виетнам.

Всички сте виждали по какъв начин хора с парцали, гъби за миене или просто сплескан вестник се хвърлят върху предното стъкло на нечия кола (преценявайки кой ще е по-лесната „ жертва “), с цел да го измият против лев-два. Аз пък съвсем в никакъв случай не съм виждал някой непринудено да ги оставя да го вършат, само че съм виждал по какъв начин, в случай че лидерът откаже да заплати (нищо, че най-малко 10 пъти е опитал да се отърве от мияча преди това), стартират кавги, псувни, проклинане, че даже и опити за физическа разпра, приключваща, в случай че не с различен, то с вреди по колата.

А в този момент си представете, че лидерът е изморена до краен лимит майка, която се пробва за кой знае кой ден поред да „ жонглира “ с всичките си отговорности, да се оправи с трафика, откакто е нахранила детето, изгладила му е облеклата, направила му е обяд за учебно заведение, предходна е през целия град, с цел да го закара на учебно заведение, преди да отиде самата тя на работа… И някой се плесне на предното й стъкло, с цел да го измие. Тя 20 пъти му споделя да се разкара, само че той настойчиво упорства да получи лев-два (и не се маха, и не се маха!). Жената споделя: „ Добре, ето ти левче, разкарай се “. Отървава се от натрапника и сякаш ситуацията е избавено, само че не… Първо „ миячът “ евентуално е неудовлетворен от дребната сума, която е получил, и крещи какви неща ще направи с колата, роднините и така нататък на горката жена. И второ – появява се оня „ надзорен орган “, разминава се с мияча, тъй като той наподобява не му е забавен, отива при пострадалата и й декларира, че би трябвало да бъде санкционирана, тъй като е дала пари и е спомогнала да се извърши нарушаване.

Съвсем заслужено, нали? По същата логичност може да се бори битовата престъпност – в случай че станеш жертва на грабеж, да те глобяват, тъй като си подкрепил обирджията. Ако те блъсне кола на пешеходна пътека, би трябвало да платиш санкция, тъй като си участник в нерегламентираното деяние. И хазната ще е по-пълна, и апашите ще са по-спокойни и ще се понижи експанзията, идваща от тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР