На всеки се е случвало да иска да си стегне

...
На всеки се е случвало да иска да си стегне
Коментари Харесай

Островът, който сякаш не е от нашата планета

На всеки се е случвало да желае да си стегне куфарите за някой уединен остров и да остави всичко зад тила си. Е, евентуално не знаем към кой тъкмо остров бихме се насочили с сходен миг, само че има един, който е толкоз надалеч и различен от останалите, че в случай че попаднем на него ще се усещаме като че ли не сме на Земята.

Остров Девън е част от територията на Канада и е най-големият ненаселен остров на света. Той се намира на към 1600 км от Северния полюс и е част от Канадски арктичен архипелаг. Условията там можем накратко да определим по този начин - не е за хора.

А по-обстойното изложение доста ще наподобява на това, с което бихме описали и Марс - кратери, алена почва, скали, доста мраз и липса на форми на живот, каквито сме привикнали да виждаме в другите елементи на света.

На остров Девън няма сняг единствено два месеца от годината. Тогава температурите се повишават до най-много осем градуса, а средногодишната е едвам -16. Именно през това време група учени ще се насочат към базовия лагер Haughton-Mars Project, с цел да създадат редица изследвания и опити, свързани с вероятно заселване на Червената планета в близкото или по-далечно бъдеще. 

Latest photos from the Mars160 crew on Devon Island in the high Arctic.
— Robert Zubrin (@robert_zubrin)

Център на вниманието на откривателите ще бъде кратерът Хаутън, който се намира на острова и е необятен цели 22 километра. За него се допуска, че е зародил преди цели 23 милиона години, когато метеорит или комета се е блъснал в нашата планета навръх това място, написа Daily Mail.

Каноьни, възвишения и склонове - това е пейзажът към кратера. Ерозията тук е доста дребна през вековете поради неналичието на значителни дъждове и снежната завивка през по-голямата част от времето. Затова учените са обнадеждени, че Хаутън може да крие доста забавна информация за живота отвън рамките на нашата планета.

Геолози и биолози ще изследват " полярната пустиня ", с цел да проучват скалите и микробните форми на живот и да ги сравнят с това, което знаем до този миг за Луната и Марс. А и мястото е съвършено за наземни тренировки за бъдещите задачи до Червената планета и образование за реагиране при пораждане на възможни извънредни ситуации по време на тях.

Ако ни звучи привлекателно, всеки желаещ може да посети остров Девън като пътуването е по вода от Гренландия. Ако обаче не сме част от научна експедиция, няма да са насочим към кратера Хаутън, а към други елементи от парчето земя в океана, който са с по-меки условия и откъдето можем да следим популации на белуга и нарвал (арктически зъбат кит).
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР