На всеки час в Турция бива нападан по един лекар

...
На всеки час в Турция бива нападан по един лекар
Коментари Харесай

В Турция на всеки час нападат лекар

На всеки час в Турция бива нападан по един доктор – от пациент или родственик на пациент. Става дума както за словесна, по този начин и за физическа експанзия. Неотдавна един невролог е бил убит от пациента си, написа „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

Пациентът – 18-годишен, измъчен от натраплива невроза, бил ядосан на богатите турци, които си живеели живота, до момента в който неговият ставал все по-лош. Той желал съвет от лекаря по какъв начин да преодолее изблиците си на гняв. Очевидно не харесал предписанието на невролога да взема постоянно хапчета. Извадил револвер и го умъртвил.

78% от турските лекари са стават жертва на принуждение. Само за 4 месеца на м.г. турското здравно министерство е записало 3000 похищения, множеството в „Бърза помощ“ към държавните лечебни заведения. Във всяко дежурство имало най-малко по един пациент, чието държание излиза отвън надзор.

Още през 2012 година турските управляващи са подхванали ограничения – кабинетите са оборудвани с алармени системи и на входа има инспекции. Но това не е трансформирало съвсем нищо – от този момент са регистрирани 60 000 похищения против лекари.

Сред главните аргументи е държавната здравна политика, която залага на количественото, а не на качественото опазване на здравето, настояват представители на лекарския профсъюз. В приемните кабинети имат по 5 минути време за слагане на диагноза. Така е изключено да бъде построено доверие сред доктор и пациент. Проблем е и неналичието на задоволително личен състав – изключително в „Бърза помощ“, постоянно лекарите дават повече смени и да натрупат доста ексклузивен труд. Към това се прибавят и изявленията за кавги в държавните лечебни заведения, които подкопават престижът ни. Например, преди време депутатът от ръководещата Партия на справедливостта и развиването Сенел Йедиялдъз, съобщи, че някои основни лекари били „твърде глупави“ за по-сложни интервенции и заслужавали да бъдат набити.

От Дойче веле, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР