На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем

...
На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем
Коментари Харесай

Кацаров: На всеки 100 заразени, четирима умират


На всеки 100 инфектирани четирима умират. Принудени сме да вземем ограничения. Думите са на здравния министър Стойчо Кацаров, който изясни тази заран пред БиТиВи, че новите ограничения са точно поради високата смъртност и бързото повишаване на пациентите в тежко положение в болница.

Ние не изгаряме от предпочитание да постановяваме ограничения, принудени сме да го създадем и то не поради възходящия брой инфектирани, а поради стръмнонарастващия брой на заетите болнични кревати и нарастването на смъртните случаи, изясни Кацаров.

Той още един път посочи, че всички нови ограничения са съгласувани с специалисти в региона и са допустимо най-щадящите и в това време ефикасни. Мерките са съгласувани и с професионални организации, съобразени са и с някои оферти в над 40 мнения, които са получили от здравното министерство.

Кацаров добави, че за по-голямата част от ограниченията съществува опция за отпадане, в случай че личният състав и посетителите са имунизирани или преболедували, или показват „ зелен документ “.

„ Ако тези ограничения не са задоволителни, с цел да овладеят епидемиологичната вълна, в случай че продължи да нараства приемът в лечебните заведения, ще се наложат спомагателни ограничения. Националният проект планува, че в случай че цялата страна навлезе в пурпурен сюжети, тогава ще останат да работят единствено яслите и детските градини “, сподели Кацаров.

„ Обмисля се обвързване за предотвратяване за някои категории специалности – за чиновниците в старческите домове и тези в лечебните заведения “, сподели Кацаров. По думите му това не значи наложителна имунизация. Обсъжда се контролиране на тези процеси с постоянно тестване или документ за преболедуване, или имунизация.

За спомагателните пари за чиновници на първа линия, Стойчо Кацаров дефинира новата методика за установяване на заплащането на първа линия като по-справедлива.

„ Методиката е възприета и подписана от Българския лекарски съюз и НЗОК. При правенето й са позволени някои неясноти и пропуски, които доведоха до напрежение в обособени лечебни заведения, само че ще се създадат корекции “, сподели Кацаров.

„ Преди всеки допир до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лева Ако сте доктор, който работи цялостен месец в поделение с заболели от ковид, взимате също толкоз като лекарят съветник от друго поделение, съветвал един пациент “, даде образец Кацаров.

Стойчо Кацаров разгласи, че е упълномощил събирането на работна група от специалисти към Министерство на здравеопазването, която да излезе със мнение възможно ли е и при кои пациенти с какви болести да се приложи трета доза ваксина.

„ Това ще стане евентуално още другата седмица, откакто този съвет издаде съответните рекомендации “, сподели Кацаров.

В същото време той добави, че трета доза няма да бъде предлагана всеобщо. „ Масово използване би трябвало да стъпва върху смяна на разпоредбите “, сподели Кацаров. /БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР