На Велики понеделник Христос е изгонил търговците от храма и

...
На Велики понеделник Христос е изгонил търговците от храма и
Коментари Харесай

Антон Станков: Следващият рубеж на съдебната реформа ще е Софийският градски съд

На Велики понеделник Христос е изгонил търговците от храма и през днешния ден намирам добра символика, че по този начин би трябвало да изгоним търговците от храма на правораздаването. Така някогашният министър на правораздаването Антон Станков разяснява измененията в правосъдната система.

" Съдебната промяна не може да бъде правена " на макар ", тя би трябвало да бъде в единодушие. Така е заложено и в настоящата Конституция, което значи един по-бавен, по-обмислен развой, с преценка за по-далечните събития ", сподели той в студиото на " Денят стартира ".

Според Станков с премахването на Специализираната прокуратура се фаворизира Европейската прокуратура.

" Виждаме съществени поръчки от изпълнителната власт, че ще бъде основана специфична администрация, обслужваща Европейската прокуратура. Махаме едното, слагаме другото. На Европрокуратурата пълномощията са доста ясно разпределени и не е до дъно обяснен статутът на европейските прокурори в България и това какви са правата им в националните каузи ", изясни Станков.

Следващият рубеж на промяната ще е Софийският градски съд, тъй като огромна част от пълномощията на Специализирания съд в този момент се връщат назад там, разяснява още Антон Станков.

" Може да чакаме офанзива към управлението на съда. Някои хора това го назовават промяна, само че съдът не може да бъде закрит ", сподели някогашният правосъден министър.

Висшият правосъден съвет е в естествения завършек на мандата си. Според Станков магистратите са упреквани за неща, които не са правили, а политиците прекалено много се концентрират върху фигурата на основния прокурор.

" Докато междунституционалната борба не се успокои, до момента в който не се вземе обективното мнение на професионалните гилдии - няма по какъв начин да стигнем до взаимно единодушие и конституционни болшинства ", съобщи Станков.

Какво още сподели Антон Станков - вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР