На Върховната касационна прокуратура е предоставена информация относно 38-те лица,

...
На Върховната касационна прокуратура е предоставена информация относно 38-те лица,
Коментари Харесай

Рашков за списъка с магистрати със сметки в чужбина: Класицифирана информация, наказуемо е да говоря

На Върховната касационна прокуратура е предоставена информация по отношение на 38-те лица, измежду които български магистрати, съдии, прокурори и депутати. Информацията е класифицирана и в случай че бъде разгласена, това е закононарушение по член 357 от Наказателния кодекс. Така вътрешният министър Бойко Рашков дава отговор на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ по отношение на прословутия лист.

Припомнямер, че новината, че има избран брой магистрати и хора на висши обществени длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са заявили, че имат банкови сметки и имущество в чужбина, излезе след неизвестен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният основен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, единствено че прокуратурата, под управлението на предходния основен прокурор Сотир Цацаров, изрично отхвърли. Именно поради този случай обаче държавното обвиняване след това уточни, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са заявили свои, открити от ДАНС банкови сметки и парцели в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши обществени длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото състояние. За съответните 11 лица прокуратурата направи следното конкретизиране на личния си институционален уебсайт – " имат персонално или посредством свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими парцели и/или друго имущество на забележителна стойност в чужбина, присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, и са направили разноски и вложения в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ". След това прокуратурата заяви, че Национална агенция за приходите ревизира въпросните 38 души. Но в края на юли, 2021 година, прокуратурата опроверга информацията за лист с 38 души, имали сметки в чужбина.
Бойко Рашков за листата с магистрати и политици: Не би трябвало 2 години да се чака, може да изтече отминалост
Аз считам, че е допустимо законът да е бил нарушен към оня миг. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков в коментар за в...
Прочети повече
Какво би било наказването за оповестяване на данни? Който разгласи информация, представляваща държавна загадка, която му е била поверена или станала известна по работа или работа, както и този, който разгласи такава информация, като осъзнава, че от това може да последват вреди за ползите на Република България, в случай че не предстои на по-тежко наказване, се санкционира с отнемане от независимост от две до осем години. Ако от действието са настъпили или могат да настъпят изключително тежки последствия за сигурността на страната, наказването е отнемане от независимост от пет до петнадесет години.

Рашков показва, че прокуратурата е направила конкретизиране по случая - това е същото известие за опровергаването на информацията, към което има деен линк нагоре в публикацията. Вътрешният министър споделя, че съгласно това известие инспекции били правени от ДАНС, Национална агенция за приходите и КПКОНПИ. Питайте тях, приканва той Мирчев.

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР