На въпрос късаме ли с „Газпром” началникът на кабинета на

...
На въпрос късаме ли с „Газпром” началникът на кабинета на
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Премиерът разговаря с Кьовеши и след ареста на Борисов

На въпрос късаме ли с „ Газпром” началникът на кабинета на премиера и представител на държавното управление Лена Бориславова уточни, че влизането в договаряния с Русия за закупуване на газ и възобновяване на контракта – на практика е невероятно. „ Този контракт изтича в края на годината. Това, което прави кабинетът, е най-сетне да работи дейно за окончателното разкъсване на окончателната взаимозависимост, която имаме от доставките от Русия във връзка с газа. Тази взаимозависимост е доста висока. Но и в този момент има физически потенциали и опция за доставка на газ, който не е от „ Газпром”, към българската газопреносна мрежа – през Турция и Гърция”, акцентира Лена Бориславова.

„ В последните 72 часа се случи нещо, до което никой не вярваше, че може да се стигне – има формирано досъдебно производство”, по този начин Лена Бориславова разяснява акцията по задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в извънредно интерво в ефира на " На фокус с Лора Крумова " по NOVA. Бориславова акцентира, че държавното управление не се опасява от избор на съмнение.

„ Да забележим дали най-сетне Прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител, който пази ползите на българските жители, а не на избрани политически фигури”, сподели още Бориславова. И дефинира като „ саботаж” това, че дълго време държавното обвиняване е отказвала да образува въпросното досъдебно произвеждане.

Началникът на кабинета акцентира, че няма нищо неправилно в това, че министър председателят Кирил Петков е бил разпитан от проверяващите органи в кабинета си. И акцентира, че тя самата не е участвала на даването на показания.

„ Ако е правилно това, което бе публикувано от Васил Божков в обществените мрежи - че е бил разпитван от Европрокуратурата, и тя открива дали има подготвеност върху този проблем, моето очакване е, че в случай че имат такава връзка ще можем да забележим същински дейности против проведената незаконна група, настояща в България и ощетяваща бюджета. Няма по какъв начин да потвърдя тази информация. Няма по какъв начин да я знам. Единственото, на което се уповавам са данните, изнесени от другите участници в това разследване”, разяснява още Бориславова.

Тя разяснява и замесването на името на Лаура Кьовеши в тази ситуация със задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова.

" Г-жа Кьовеши ясно съобщи, че дава цялостна независимост на проверяващите си прокурори да вършат това, което е в тяхната подготвеност. Темата на диалозите й с Петков бяха свързани с това, че тя вижда една увереност, в лицето на държавното управление и премиера, да се работи, без да се разпъват политически чадъри ". съобщи началникът на кабинета.

И разкри, че министър председателят Кирил Петков и европейският основен прокурор Лаура Кьовеши са се чули след ареста на някогашния министър ръководител и водач на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя обаче съобщи, че те въобще не говорили за задържането, тъй като нямало право да разискват съответни проблеми.

Кьовеши и Петков обсъждали написването на проектозакон, с който да се направи специфична администрация на делегираните европрокурори, която да е друга от тази на Върховна касационна прокуратура.

Този роман на Бориславова беше във връзка замесването на името на Лаура Кьовеши в тази ситуация със задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова от страна на премиера и изказванията на юриста на водача на ГЕРБ Менко Менков, че това няма по какъв начин да остане без последици.

" Г-жа Кьовеши ясно съобщи, че дава цялостна независимост на проверяващите си прокурори да вършат това, което е в тяхната подготвеност. Темата на диалозите й с Петков бяха свързани с това, че тя вижда една увереност, в лицето на държавното управление и премиера, да се работи, без да се разпъват политически чадъри ". съобщи началникът на кабинета. И незабавно по-късно разкри, че министър-председателят е разговарял с Кьовеши и след акцията в четвъртък.

На пряк въпрос по кое време самата тя е схванала за ареста на Борисов, Бориславова сподели, че е научила към 18.00 ч. т.е. два часа преди началото на полицейската интервенция в къщата в Банкя и три часа преди фактическото задържане на някогашния министър председател. Тя изясни, че е научила преди ареста, тъй като нямало по какъв начин службите да не осведомят премиера за такова нещо преди то да се случи, а тя била в постройката на Министерски съвет и по този начин схванала.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР