На утрешното заседание Министерски съвет ще приеме новия проектозакон за

...
На утрешното заседание Министерски съвет ще приеме новия проектозакон за
Коментари Харесай

МС ще приеме нов проектозакон за научните иновации

На утрешното съвещание Министерски съвет ще одобри новия проектозакон за научните нововъведения и до края на седмицата той ще бъде импортиран в Народното събрание, сподели министър председателят акад..

Той взе участие в Националния иновационен конгрес " Иновации и резистентен напредък ", който се организира през днешния ден в столичния хотел " София Балкан Палас ", предава Българска телеграфна агенция.

По думите на Денков това е стъпка в вярната посока.

" Това, което към момента ни липсва, е да почистим тези критерии за качество, тези контролни механизми, тази организация, тази бистрота, която ще ни разреши да влагаме самоуверено, тъй като за разлика отпреди 10 години в този момент пари има, просто не би трябвало да ги пропиляваме ", означи Денков. 

Премиерът подчерта, че е най-важно тези средства да отиват в качество и че би трябвало да се прави разлика сред просвета и псевдонаука.

" Разликата сред едни вложения, които по-късно се умножават и стават по 10 и по 100 и едни други, които потъват и никой не може да откри следите на парите, в случай че нямате подобаваща организация и контролни механизми също не е огромна ", сподели още Денков.

Той даде образци с няколко плана, които са на европейско и международно равнище като институт " Инсайт ", който е неповторим и за Централна и Източна Европа, институт " Големи данни в интерес на интелигентно общество " (GATE) към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и институт ПланаСИСТ в Пловдив, които развиват нововъведения в разнообразни области.

Голям триумф е суперкомпютърът в София тех парк  - това е още веднъж една от научните и приложните структури, които ни вършат неповторими в района в близост, добави.

Министър-председателят прикани да се огледа малко по на изток, в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, с цел да се види по какъв начин едно по едно стартират да се появяват звена, които са неповторими и които има за какво да познаваме и има какво да предложим на непознатите вложители.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР