На украинска земя днес с кръв се пише нов световен

...
На украинска земя днес с кръв се пише нов световен
Коментари Харесай

Наш анализатор каза какво става със света ако Русия спечели войната

На украинска земя през днешния ден с кръв се написа нов международен ред. Ако Русия успее във войната против Украйна, ще сме в изцяло нов геополитически свят. Това съобщи в изявление за БНР Велина Чакърова, геополитически анализатор, някогашен шеф на Австрийския институт за външна политика и създател на организация за геополитически разбори Face.

" Китай най-вече се опасява от сюжет на три фронта – Южнокитайско море, Тайван, Индия ", счита Чакърова.
-->
" Не е в полза на Китай да има сериозен вакуум в геополитически проект, в случай че Русия загуби войната в Украйна. За момента ситуацията е показателна за това, че Китай няма интерес да се откаже от поддръжката си за Русия ", уточни още тя в своя разбор.

" Регионалното съревнование сред Китай и Индия ще се ускорява и обостря, а Русия се нарежда сред двете сили. Ще следим един забавен геополитически триъгълник ", предвижда Велина Чакърова.

" Ако Русия завоюва войната в Украйна, се чака доста засилено районно позициониране от страна на Москва. Същевременно Русия има интерес от това районно противоборство сред Китай и Индия, тъй като е снабдител на военна помощ и за двете страни ", съобщи Велина Григорова.

" Русия ще продължава да разчита на всеобхватната поддръжка на Китай във всяко отношение, в бъдеще най-вероятно и във военно ", означи Велина Чакърова. Според нея, в случай че Китай реши да подкрепя Русия и военно, това ще е дефинитивно удостоверение, че се намираме в сюжет на Световна война.

" Ако Русия успее във войната против Украйна, ще сме в изцяло нов геополитически свят, в който Китай ще има мощен интерес от това да държи Америка и Европа заети на Стария континент, занимавайки се с една доста по-мощна ревизионистка мощ в Москва, до момента в който Пекин се готви за огромната систематична борба със Съединени американски щати ", акцентира анализаторът.

Докато на Стария континент всички европейски страни и институции от година се занимават единствено с войната в Украйна, то в Латинска Америка, в Африка, на азиатския континент виждат тази война в по-различна вероятност. Околният свят гледа на войната в Украйна " като на война, която води до повече апетит, повече военни спорове, повече митинги ", регистрира Чакърова.

По думите ѝ, когато приказваме за страни като Китай и Индия, които към този момент имат основна роля в Африка и Латинска Америка, виждаме по-различно въодушевление към тази война, освен по отношение на двустранните връзки с Русия.

Запитана може ли Западът да " завоюва " световния юг, Велина Чакърова разяснява: " Трудно ще бъде на Запада да завоюва световния юг на своя страна. Тези систематични процеси текат към този момент от много време. Китай е към този момент търговски сътрудник номер 1 на всички африкански страни без изключение. Индия, която съгласно доста анализатори и съгласно МВФ се обрисува да се трансформира в икономическа мощ номер 3 на света в това десетилетие, намерено се разгласи, че желае да стане водач на световния юг, като имате поради освен стопански връзки, само че и политическо водачество ".

Предвид ролята на тези два азиатски колоса и възходящата роля на АСЕАН като нов търговски блок, е мъчно да си представим по какъв начин Европейски Съюз и другите атлантически сътрудници ще стартират тази дипломатическа борба да " завоюват още веднъж сърцата на световния юг ", добави тя.

Налице е и исторически натоварено минало от колониалния интервал - световният юг да възприема Запада като причина за всички социално-икономически проблеми, които тези страни имат, уточни още тя. По думите ѝ в този момент, в изискванията на конкуренция, тези страни могат да избират кой модел дава отговор на техните ползи.

Класическата скица на Запада до момента с помощи за развиване и филантропична помощ няма да е задоволителен. Ще би трябвало да се предложи нов модел на връзки – " на равна нога ", счита Чакърова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР