На церемонията за наградите Оскар в неделя може да стане

...
На церемонията за наградите Оскар в неделя може да стане
Коментари Харесай

Наградата Оскар може да отиде при... филм, който повечето хора са гледали

Н а церемонията за премиите " Оскар " в неделя може да стане нещо, което не се е случвало от много от дълго време: най-голямото отличие да бъде извоювано от блокбастър, съобщи Асошиейтед прес.

След като години наред бяха желани по-малки продукции като " Формата на водата " и " Земя на номади ", очевидният любимец за наградата в този момент е " Опенхаймер " - с продадени билети за малко над един милиард щатски $, продукцията върви към кино владичество, каквото американската Академия за кинематографично изкуство и просвета не е виждала от две десетилетия.

Трябва да се върнете чак до " Арго " (2012) на Бен Афлек, с цел да откриете победител в категорията за най-хубав филм, спечелил повече от 100 млн. щатски $ на американския пазар. Членовете на Академията, които гласоподават, в огромна степен избират по-малки, самостоятелни филми като " Лунна светлина ", " Земя на номади " и " CODA: Дете на глухи родители ", финансиран от " Епъл " и с нулеви финансови резултати в боксофис класацията на Северна Америка. Миналата година много другият от отличаваните с " Оскар " самостоятелен филм " Всичко на всички места едновременно " играеше ролята на новобранец в наградния сезон, до момента в който не се трансформира във любимец на Академията, напомня Асошиейтед прес. 

Но даже и " Арго ", който си потегли с три статуетки, откакто завоюва 232,3 млн. щатски $ в международен мащаб при бюджет от 44,5 млн. щатски $, не може да се съпоставя с " Опенхаймер ". 

Лентата би трябвало да се върне обратно до церемонията през 2004 година, когато " Властелинът на пръстените: Завръщането на краля " на Питър Джаксън, спечелил 1,16 милиарда щатски $, получи единадесет оценки " Оскар ". Подобни са упованията и за биографичния филм за Робърт Опенхаймер на режисьора Кристофър Нолан.

Това ще е още по-впечатляващо, защото двете десетилетия след " Властелинът на пръстените: Завръщането на краля " принадлежат главно на блокбастъри, отбелязва Асошиейтед прес. В миналите 20 години на екран излязоха " Аватар ", " Черната пантера ", " Топ Гън: Маверик ", " Черният рицар " и цялата киновселена на “Maрвел ”. 

Тази смяна във филмовата просвета не се харесва на всички в Холивуд - в това число и на номинирания за най-хубав режисьор тази година Мартин Скорсезе. Но сигурно е фактор, който въздейства на гласуващите за премиите " Оскар " да вземат нетрадиционни решения в последните години, като отличеният за най-хубав филм през 2020 година " Паразит " - първият неанглоезичен победител, отбелязва Асошиейтед прес.

Години наред огромните са неприятни за премиите " Оскар " - наклонност, която филмовата академия следи със спорадична суматоха. След като " Черният рицар " на Нолан не беше измежду номинираните за най-хубав филм през 2009 година, се взе решение да се усили броят на претендентите за оценката над пет. (Сега са 10.) През 2018 година Академията предложи и нова категория „ известен филм “, само че в границите на седмици тя беше анулирана, откакто гласуващите се разпалиха против нея, напомня Асошиейтед прес.

Когато за премиите " Оскар " се борят по-разпространени и известни филми, исторически видяно, интерес към тях имат повече хора. Най-гледаната гала в историята е през 1998 година, когато " Титаник " беше отпред на премиите " Оскар ", спечелвайки 11 трофея. Около 57,3 млн. фенове следиха по какъв начин Джеймс Камерън разгласи: " Аз съм кралят на света! ", отбелязва Асошиейтед прес.

Тази година за " Оскар " за най-хубав филм се борят не един, а два блокбастъра - " Опенхаймер " и " Барби ", което усилва очакванията и за телевизионното предаване. В последните години то се движи към една трета от феновете, следили триумфа на " Титаник ". Миналогодишната гала беше гледана от 18,7 млн. фенове.

" Това улеснява десетократно " работа, сподели неотдавна водещият на церемонията в спектакъл " Долби " в Лос Анджелис Джими Кимъл. " Когато никой не е гледал филмите - а това се е случвало, в това число и в годините, когато съм бил водещ - нямаш насочна точка, от която да тръгнеш ". Той ще бъде водещ за четвърти път.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР