На церемонията присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският и

...
На церемонията присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският и
Коментари Харесай

От Турция: ”Сега е твой ред, България”

На церемонията участваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският и турският министър председатели - Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, Патриарх Максим, Вселенският патриарх Вартоломей, основният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи и доста други публични лица.

"Не разграничаваме свободите " е заглавието, подбрано по тематиката от в. "Миллиет ", представен от Българска телеграфна агенция. Изданието показва, че Ердоган и другите водачи са разгледали актуализирания храм дружно с религиозните водачи. Реставрацията на Желязната черква, както е прочут храмът, продължи седем години, припомня "Миллиет ". Турският президент означи, че по всички земи, завладявани от предците му в предишното, преди всичко са били обезпечени религиозните свободи.

"Мирен град на религиите ", гласи заглавието на "Хабертюрк ". "Президентът дружно с премиера на България Бойко Борисов откри за богослужения 120-годишната черква ", отбелязва още изданието. Като припомня, че България е ротационен ръководител на Европейски Съюз, вестникът цитира и думите на Борисов, че през 2018 година би трябвало да бъдат положени старания за възстановяване на връзките сред Турция и Европейски Съюз.

Според "Хабертюрк " церемонията по откриването на Желязната черква, състояла се през вчерашния ден, е била самобитна "среща на религиите ", като на нея са участвали Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, основният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вселенският патриарх Вартоломей и основният равин на турските евреи Исак Халева.

Според в. "Стар " от Желязната черква е било изпратено обръщение за приемливост към света. "Това разкриване е обръщение до интернационалната общественост. В Истанбул другите религии и култури живеят в мир. Да съхраним тези произведения е наша обща отговорност. На ред са османски забележителности в България ", съобщи Ердоган, представен от вестника.

В. "Гюнеш " също написа за "Послание до света от Балат " (квартала в Истанбул, в който се намира храмът), а "Тюркие " извежда в заглавие: "Сега е твой ред, България ", като предава думите на Ердоган пред премиера Борисов, че и у нас има забележителности, които се нуждаят от ремонт, както и предлагането на турската страна това да бъде направено взаимно.

Ердоган действително се самопокани в София да пристигна за откриването на централната джамия в София „ Баня башъ " - по този начин пояснява изявлението на президента някогашният ни консул в Одрин Георги Димов.

Турция реставрира Желязната черква в Балат, която има историческо значение за православните българи, а цената на ремонта възлиза на близо 16 милиона лири, отбелязва изданието.

В. "Милли газете " показва, че църквата "Свети Стефан " е 14-ият храм, реставриран от Главната дирекция за вакъфите, държавна институция, която ръководи и прави контрол над религиозните фондации в Турция. Преди нея са били реставрирани редица други исторически здания като Голямата синагога в Одрин, църквата "Свети Николай " на егейския остров Гьокчеада, асирийската католическа черква в град Искендерун, църквата "Свети Георги " в истанбулския квартал Едирнекапъ и прочие

"Урок по цивилизованост за Запада " - по този начин в. "Дирилиш постасъ " пояснява вчерашното разкриване на българската черква "Свети Стефан " в Истанбул. Според изданието президентът Ердоган е посочил на Запада какво съставлява религиозната независимост, в миг когато, както показва вестникът, "в страните от Европа се опожаряват джамии и се правят расистки набези против мюсюлмани ".

"Йени месаж " написа за двойно разкриване на църкви, като наред с откриването на храма "Свети Стефан " на Златния рог, загатва и за откриването на най-голямата православна катедрала в Близкия изток в Кайро от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР