На церемонията по откриването на експозицията „Плакати на войната и

...
На церемонията по откриването на експозицията „Плакати на войната и
Коментари Харесай

80-годишнината от началото на Втората световна война беше отбелязана с изложба „Плакати на войната и победата“

На церемонията по откриването на експозицията „ Плакати на войната и успеха " в Руския културно-информационен център участваха възпитаници от 10 и 11 клас на учебното заведение към Посолството на Руси, настоятелят на Руската православна черква в София отец Васиян, ръководителят на фонд „ Устойчиво развиване на България " Станка Шопова, ръководителят на Съюза на ветераните Игор Завялов, шефът на Московския дом в София Борис Громов и изпълняващият длъжността началник на представителството на " Россотрудничество " в България Олга Широкова.
Изложбата показва копия на най-изразителните пропагандни плакати на страните, участващи във Втората международна война - Германия, Италия, Япония, Англия, Австралия, Съединени американски щати и Съветския съюз.



Те пресъздават хронологията на главните събития, отразяват обществената обстановка в несъмнено положение, методът на живот и потребностите на хората от разнообразни страни през тези години. Участниците в събитието съумяха да се срещнат с първичния интервал на най-мащабния боен спор на ХХ век през призмата на един от най-популярните типове изобразително изкуство, който има голямо по мощ прочувствено влияние.

Няколко от таблата в експозицията са отдадени на изтъкнатата група руски графици Кукриникси и техните творби от предвоенното и военното време. В подтекста на тази галерия художниците Кукриникси символизират всички художници от страните от антихитлеристката коалиция, доближили Победата с изкуството си.



След откриването на експозицията беше показан документалният филм „ Как стартира Втората международна война ", след което гостите на събитието взеха присъединяване в полемиката за аргументите и следствията от най-разрушителното клане в историята на войната. На въпросите отговори историкът Искра Баева. професор от Софийския университет. и пенсионираният контраадмирал Петър Станчевски. Те разясниха да се предотврати умишленото деформиране на действителността, идеологическите клишета и фалшификациите, ориентирани към деформиране на обстоятелствата за присъединяване на Съюз на съветските социалистически републики във войната с Третия райх, омаловажавайки приноса на Съветския съюз в Победата над фашизма. Дискусията беше потребна и информативна за всички присъстващи.
Източник: РКИЦ

Превод: Р. Бочукова, Агенция КРОСС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР