На церемонията по откриването на Азиатския междукултурен диалог китайският председател

...
На церемонията по откриването на Азиатския междукултурен диалог китайският председател
Коментари Харесай

Изграждането на „Един пояс, един път със сигурност ще бъде пример за азиатски междукултурен диалог

На церемонията по откриването на Азиатския междукултурен разговор китайският ръководител Си Дзинпин в речта си, озаглавена „ Задълбочаване на културния продан и шерване на опит, взаимно създаване на общността на ориста на Азия " прикани азиатските страни да продължат да се зачитат взаимно, да се придържат към правилото за правдивост, взаимна полза и взаимна облага, към отварянето и инклузивността, взаимното шерване на опит, към иновационното развиване и постоянното създаване на общностите на споделената орис на Азия и света. 20 дни преди този момент в края на април в Пекин се организира вторият конгрес на високо равнище за интернационалното съдействие по „ Един пояс, веднъж ", на който ръководителят Си Дзинпин направи няколко значими оферти за стимулиране развиването на самодейността, оповестява " Радио Китай ".

Тези две значими мероприятия са свързани освен във времето, само че и в логиката на наличието им. Може да се каже, че построяването на „ Един пояс, веднъж " е жива процедура за междукултурния разговор в новата ера и ще подтиква азиатския и международен междукултурен продан.

Първо, „ Един пояс, веднъж " ще спомага за растежа и просперитета. След Втората международна война международната стопанска система претърпя няколко цикъла на напредък и няколко пъти бе изправена пред компликации като „ напредък и ограничавания ". От експлоадирането на последната интернационална финансова рецесия теорията за „ светската застоялост " още веднъж е във фокуса на света. Но „ Един пояс, веднъж " споделя друга история. Изграждането на инфраструктурата, развиването на градовете и увеличението на търговията и вложенията дръпнаха икономическия растеж на Източна Азия и Тихоокеанския регион, което ще сътвори повече работни места, а от ден на ден хора ще се избавят от бедността. Както сподели китайският ръководител Си Дзинпин, „ с лице към бъдещето би трябвало да следваме трендовете на епохата и да поставим старания за осъществяване на фантазиите на азиатския нации за по-добър живот ".

Второ, „ Един пояс, веднъж " способства за толерантността сред другите страни. Си Дзинпин уточни, че никаква мощ не е в положение да отнеме мечата на хората за хубост. Трябва да накараме другите култури да живнат, като в това време създадем условия за развиването им, с цел да се реализира културно многообразие. „ Един пояс, веднъж " всеобхватно ще ускори свързването на инфраструктурата и обмена в логистиката, финансовите услуги, осведомителните технологии, както и на експерти. В същото време китайската самодейност ще търси нова задвижваща мощ за световния напредък и построяването на нова платформа за интернационалното съдействие. „ Един пояс, веднъж " е развой на отваряне и взаимно развиване, а не извънредна група или „ китайски клуб ". Инициативата ще облагодетелства освен страните в обсега ѝ, само че от нея ще се възползват всички участници и ще подтиква световния напредък. Трябва да не се изпуска историческата опция за просперитета на Азия и стимулирането на взаимния прогрес на човечеството.

Трето, „ Един пояс, веднъж " подтиква нов кръг отваряне и съдействие. Всъщност самодейността е многостранна, макар другите напрегнати връзки в света сега. Тя приканва за повече отваряне и съдействие. Както сподели ръководителят Си Дзинпин, китайската просвета се е оформила като открита система последователно, с помощта на непрекъснатия продан и шерване на опит с останалите страни. Добрите връзки със съседите и координацията постоянно са били нейна основа. Си Дзинпин посочи, че днешният Китай освен е на Китай, само че и на цяла Азия и света. Това са китайската визия и дейности. „ Един пояс, веднъж " непрестанно притегля интернационалните многостранни финансови институции, измежду които интернационалните финансови компании, Африканската банка за развиване и Европейската банка за възобновяване и развиване. Днес „ Един пояс, веднъж " интегрира повече сили, продължава да демонстрира общата посока за по-широкото отваряне на Китай през новата епоха, дава по-голяма сцена за всеобхватното и задълбочено интернационално съдействие и ще спомага за глобализацията през новата ера.

Четвърто, „ Един пояс, едни път " образува по-високо равнище за устойчивото развиване. Китайското държавно управление държи иновационното развиване да е в крачка с времето. Днес „ Един пояс, веднъж " все по-тясно се обвързва с програмата на Организация на обединените нации за устойчивото развиване до 2030г. и слага фокуса върху зеленото развиване. Някои страни дефинират самодейността като „ дългов капан ". Но досега нито една от обвързаните с нея страни не е изпаднала в усложнения, свързани с финансирането от Китай, нито един неин план не е провокирал непрекъснат дългов проблем. Устойчивото развиване към този момент се е трансформирало в съществена концепция и ярка характерност в построяването на „ Един пояс, веднъж ".

Пето, „ Един пояс, веднъж " основава по-здрава основа за мира и стабилността. Си Дзинпин уточни, че азиатските нации се надяват на мир и успокоение на континента и чакат другите страни да се почитат и да си имат вяра, да съжителстват спокойно, да водят транснационален и междукултурен продан и дружно да пазят мира, който е по-скъп и от златото. Благодарение на „ Един пояс, веднъж " Китай навлезе спокойно в районната и световна система, което е от извънредно значение за поддържането на постоянни и взаимноизгодни връзки с основните огромни страни в света. От друга страна самодейността подтиква усъвършенстването на инфраструктурата, урбанизацията и намаляването на бедността.

На церемонията по откриването на Азиатския междукултурен разговор Си Дзинпин уточни: „ Някои считат, че техният народ и просвета са на по-високо равнище от останалите и упорстват да трансформират и изместят другите култури. Това е малоумен метод, а сходни дейности са пагубни. " Историята потвърди и ще продължи да потвърждава, че „ теорията за конфликта на културите " няма бъдеще, а тази „ за междукултурния разговор " може да спомага за просперитета и дълготрайния мир. Разработването на държавна тактика, основана на „ битката с другите култури ", няма да има триумф. По-откритият метод и по-жизнен продан могат да основат по-добро бъдеще за всички култури по света.

Инициативата „ Един пояс, веднъж " към този момент се е трансформирала в една от най-привлекателните хрумвания за последните десетки години, а построяването ѝ следва концепциите за устойчивото развиване. Влиянието ѝ върху културния продан и разговор се ускорява освен в Азия, само че и в международен мащаб.

През последните години Си Дзинпин показа серия от значими хрумвания за построяването на общността на споделената орис и усилването на обмена сред другите култури. Още през 2014 година по време на присъединяване си в Конференцията за взаимоотношение и ограничения за създаване на доверие в Азия той прикани да се организира Азиатски междукултурен разговор, по-късно на годишната сесия на Азиатския конгрес Боао през 2015 година още веднъж повтори своя зов. Всичко това сътвори удобни условия за провеждането на форума.

Според статистиката, досега Китай е основал 548 института и 1193 класни стаи „ Конфуций " в 154 страни и района, където преподават общо 1,87 милиона учители. Непрекъснатото повишение на броя им е знак, че напъните на страната са тласък за културния продан сред другите страни и усилват взаимното опознаване и дружба сред народите.

Въпреки съществуването на някои различия при културния продан, образованието, сливането и нововъведенията постоянно са били лайтмотив в него. Историята демонстрира, че културите могат да останат живи само посредством обмена и шерването на опит. Нямаше да има „ културни спорове ", в случай че се отстояваше духа на инклузивност и се поддържаха хармонични взаимоотношения.

Обменът и шерването на опит сред другите култури е мост, който спомага за разширението на другарството сред народите, дава сили и подтиква напредъка на човечеството и е основен за отбраната на международния мир. Азиатският междукултурен разговор ще задълбочи общуването сред културите и взаимното опознаване сред другите страни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР