На церемония в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел

...
На церемония в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел
Коментари Харесай

Браво! Музикалното “Варненско лято“ с европейска награда!

 На гала в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел през вчерашния ден Европейската фестивална организация огласи носителите на премиите на самодейността " Европа за фестивалите, фестивалите за Европа “ (EFFE), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент. 200 основатели и уредници на фестивали, художници, представители на града и европейски политици се събраха в Бозар, с цел да почетат изкуствата и създателите, както и ролята, която фестивалите играят, с цел да им дават сцена за изява. Присъстваха представители на 24-те номинирани фестивала – лауреати, селектирани всред 705 европейски форума.

Голямо самопризнание получи първият и най-дълголетен български фестивал – Международният музикален фестивал " Варненско лято “. Варненският фестивал, лауреат на EFFE, взе премията на публиката EFFE 2019-2020, която се присъжда след онлайн гласоподаване, извършено във всички европейски страни. Призът беше получен от артистичния шеф на фестивала проф. Марио Хосен. Наградата връчи Тибор Наврачич, еврокомисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта.

Журито с ръководител сър Джонатан Милс, някогашен шеф на Единбургския интернационален фестивал, отличи пет фестивала с останалите награди на EFFE 2019-2020: Конрад фестивал, Краков – Полша; фестивал Делтебре Данса, Делтебре – Испания; фестивал за обичайната и международна музика Førde – Норвегия; ГоголФест - мултидисциплинарен интернационален фестивал за модерно изкуство, който се организира в разнообразни градове в Украйна, " Добре пристигнали в The Village “, Leeuwarden – Холандия. Двама изявени фестивални мениджъри бяха отличени с награди за повсеместен принос – Фрай Лейсен, създател на фестивала Kunstenfestivaldesarts, и Дитер Кослик, някогашен шеф на Berlinale.

Организационният екип на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ изрича сърдечна признателност на въодушевената аудитория от варненци и посетители на морския град - за цялостните зали на многочислените концерти и спектакли, и за невижданата онлайн поддръжка, с която българският фестивал получи високото интернационално самопризнание. Facebook страницата на фестивала се извърши с поздравления, от нея артистичният шеф на форума проф. Марио Хосен разгорещено благодари на публиката: " Много съм горделив, че съм част от страхотния екип на Община Варна! Благодаря на нашата невероятна публика, на артистите от високо равнище и на EFFE! “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР