На церемония в Балтийския завод в Санкт-Петербург бе положен килът

...
На церемония в Балтийския завод в Санкт-Петербург бе положен килът
Коментари Харесай

Започна строителството на новия руски атомен ледоразбивач „Якутия“

На гала в Балтийския цех в Санкт-Петербург бе положен килът на третия сериен атомен ледоразбивач по план 22220 – „ Якутия “. Килът е първата част от корпуса на новоизграждащ се транспортен съд. Плавателният съд се строи по поръчка на предприятието „ Атомфлот “, част от съветската държавна корпорация „ Росатом “.

„ Това е четвъртият ледоразбивач по този план след „ Арктика “, „ Сибир “ и „ Урал “. След завършването на строителството им, Русия ще има най-голямата група серийни атомни ледоразбивачи в света. Това са неповторими кораби, никоя страна няма и един подобен ледоразбивач “, разгласи на събитието министърът на индустрията и търговията на Русия Денис Мантуров.

Церемонията по залагането на новия ледоразбивач бе открита от заместител генералния шеф на „ Росатом “ Вячеслав Рукша, който поздрави служащите и акцентира, че атомните ледоразбивачи по план 22220 са от значително значение за развиването на Северния морски път. “Строителството на серията ледоразбивачи удостоверява несъмненото предимство на Русия в мирното развиване на Арктика”, сподели Рукша.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР