На третия ден от посещението си във Вашингтон председателят на

...
На третия ден от посещението си във Вашингтон председателят на
Коментари Харесай

САЩ се безпокоят от ескалирането на напрежението в Черноморския регион

На третия ден от визитата си във Вашингтон ръководителят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов организира срещи с високопоставени американски специалисти в региона на интернационалната сигурност. По време на среща в Атлантическия съвет с Ян Бжежински и дипломат Даниел Фрийд бяха разисквани въпроси от интернационалния дневен ред на Балканите и Черноморския район.

Припомняме ви, че Ян Бжежински е някогашен заместник-министър на защитата на Съединени американски щати (2001 - 2005 г.) с сектор Европа и НАТО при президента Джордж У. Буш, а преди този момент е заемал постове в Съвета за национална сигурност и сенатската Комисия за външни връзки в американския Конгрес. Посланик Даниел Фрийд е някогашен помощник-държавен секретар на Съединени американски щати (2005 - 2009 г.) по въпросите на Европа и Евразия и координатор по глобите против трети страни в американската администрация (2013 - 2017 г.).

Участниците в срещата показаха безпокойствие от ескалирането на напрежението в Черноморския район. Именно заради това е належащо да се работи в тенденция по-добра съгласуваност сред съдружниците от НАТО в района, с цел да се придобие потенциал за съответна реакция при военна или асиметрична опасност за суверенитета на страните членки. Към момента най-голямо предизвикателство са властническите режими и употребяваните от тях неконвенционални средства за борба - подправени вести и дезинформация, тролове, хакерски атаки и други. Беше изразена мощна поддръжка за наскорошното решение на българския парламент да даде мандат на държавното управление да стартира договаряния с американската страна за закупуване на 8 изтребителя Ф-16. Според американските специалисти по този метод ще бъде обезпечена оперативната съгласуемост на българските военновъздушни сили с Военновъздушни сили на прилежащите натовски страни.

Цветанов показа значимостта на Западните Балкани в светлината на Берлинския развой. Именно европейската вероятност пред страните и участието в НАТО за някои от тях дават небосвод за развиване през идващите десетилетия. Подобно уголемение на Евросъюза ще има позитивен резултат върху целия район. Двете страни се договориха да продължат да обменят информация постоянно, както и да се търсят благоприятни условия за задълбочаване на контактите посред им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР