На този фон позицията иска оставката на Курти и спешно

...
На този фон позицията иска оставката на Курти и спешно
Коментари Харесай

Косовският премиер: Ако протестите бяха мирни, щях да проявя разбиране


На този декор позицията желае оставката на Курти и незабавно привикване на Съвета за сигурност

Косовският министър председател Албин Курти разиска обстановката в Северно Косово с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел и специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак в Братислава, заяви вестник „ Коха диторе “, представен в Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че е щял да прояви схващане, в случай че митингите са били мирни.

„ Кметовете (косовски албанци, които бяха определени на 23 април в Северно Косово) би трябвало да бъдат в постройките на общините. Техният мандат не е четиригодишен, а е единствено две (години), само че не е казано, че ще бъде и толкоз. Разговарях с висшия представител (на Европейски Съюз Жозеп) Борел и пратеника (на Европейски Съюз за Диалога Белград-Прищина) Мирослав Лайчак, споделих им, че в случай че митингите бяха мирни, щях да проявя схващане. Но не и (в случай, че те се провеждат) с бандити, които пишат буквата „ Z ” и викат на сръбски „ убивай, убивай ”. Не даваме демократичната Република (Косово) на тези фашистки бандити. Ако (косовските сърби) желаят мирни митинги, тогава имат министър председател, който е бил политически деятел през целия си живот, аз съм подготвен да ги изслушам и може би да се съглася с тях “, съобщи Курти.

На този декор опозицията прикани за неговата оставка.

Опозиционният водач Рамуш Харадинай от „ Алианс за бъдещето на Косово “ съобщи във Facebook, че за по-малко от три години на власт Курти и президентът Вьоса Османи са преобърнали триумфите на Косово и са върнали страната 10 години обратно. Харадинай добави, че изключването на Косово от „ Defender Europe 2023 “ е „ тревога за националната сигурност “ на Косово и акцентира, че „ би трябвало да си доста късоглед, с цел да ставаш зложелател с целия либерален свят в такова внимателно време “.

С оглед на тежестта и сложността на обстановката, както и породилото се напрежение в северните общини на страната, управлението на ДПК насочва апел към президента и премиера на Косово за незабавно привикване на Съвета за сигурност.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР