На този етап се справяме много добре, дори надхвърля очакванията

...
На този етап се справяме много добре, дори надхвърля очакванията
Коментари Харесай

За Мутафчийски добрите резултати с коронавируса са заради затварянето на училищата и моловете

На този стадий се оправяме доста добре, даже надвишава упованията ни. Очаквахме да снижим заболеваемостта с 50%, а е към този момент над 60%. Тръгнахме от към 660 души на 100 000 души население, а стигнахме до 150-160, дори за през днешния ден е 125 души. Това съобщи ръководителят на Националния действен щаб (НОЩ) генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски.
Според Мутафчийски, повода да се оправим толкоз добре е затварянето на учебните заведения. Безспорен факт, съгласно него, в образователна среда вирусът се популяризира доста интензивно, уточни той. И обърна внимание, че няма по какъв начин като си у дома, да се събереш с два-три класа или всички да идат до лавката в междучасието.
 Германия: Меркел упорства за мегаблокада Германия: Меркел упорства за " мегаблокада "
Германският канцлер Ангела Меркел упорства за доста по-строги ограничения " мегаблокада " в цялата страна по време на незабавно свикана конференци...
" Бяха направени положителни попадения – учениците, моловете, заведенията за хранене ", заключи лекарят пред Българска национална телевизия.
По думите на Мутафчийски, към този момент има голям напън върху държавното управление да отвори учебните заведения. Той смята, че е обмислен риск стартирането на децата от I до IV клас. Ако излезе наклонност за повишение на заболеваемостта, ще предложим стягане на ограниченията, сподели експертът.
Мутафчийски показа и, че една от главните хрумвания от есента е бил така наречен " скачащ локдаун " – две-три седмици строги ограничения, след това разпределяне, след това отново стягане при потребност. Трябва да внимаваме какво става във Англия, Чехия, Нидерландия. В Германия има концепция за " мегалокдаун " – до 10 април, сподели лекарят.
За цялостно затваряне не се приказва сега, сподели още Мутафчийски. И не се ангажира да дава съвет по кое време да се отварят молове и заведения за хранене – имало си хора, които се занимават с това. " Нашите оферти, които даваме като здравни ограничения, постоянно не кореспондират с (икономическата) конюнктура, само че всеки носи отговорност за решенията си ", съобщи лекарят. Той се съгласи, че и в този момент хората се събират, само че в моловете имало повсеместност на събиранията. Не претендираме за изчерпалност и затваряне на всички места, които са рискови, а за най-опасните места, акцентира Мутафчийски.
Началникът на НОЩ сподели и друго – не от него се чака да издаде здравен протокол за идните парламентарни избори. Той се въздържа от какъвто и да е коментар с думите „ няма потребност да се открива топлата вода ”. " Не се колебаем да преписваме положителните неща, които се случват в другите страни ", съобщи Мутафчийски.
 Най-рано от февруари ще променяме ограничения отвън учебните заведения. Готви се всеобщо тестване на учители. Идват още ваксини от Pfizer/BioNTech Най-рано от февруари ще променяме ограничения отвън учебните заведения. Готви се всеобщо тестване на учители. Идват още ваксини от Pfizer/BioNTech
Най-рано от началото на февруари ще приказваме за смяна на ограниченията, взети поради пандемията от ковид, отвън режима на учебните заведения. Т...
Що се отнася до имунизациите, началникът на НОЩ уточни, че в случай че се извърши всичко планувано от Европейски Съюз, ще имаме 12 милиона ваксини против ковид. Но можем да подарим или продадем ваксини, които ни остават – в случай че обаче продаваме, би трябвало да върнем част от парите, вложени от Европейски Съюз във ваксини.
До април ще можем да имунизираме повече от 100 000 души, в случай че е одобрена имунизацията на AstraZeneca, сподели Мутафчийски. От там се чака първа пратка 250 000 дози. За тази ваксина той сподели, че резултатност от към 70% не е малко – грипните ваксини са под 50%, а ваксини с към 95% успеваемост са доста редки. За Pfizer/BioNTech се чакат най-малко 60 000 ваксини доникъде на февруари. Той се съгласи и, че има аргумент да се отворят специфични уеб сайтове за организация на процеса по имунизиране.
Според Мутафчийски, има увеличаващо се доверие към имунизациите. Във ВМА има 460 имунизирани медици и по думите на Мутафчийски, в болничното заведение всяка ваксина се усвоява мигновено.
По отношение на тежестта върху лечебните заведения, ръководителят на НОЩ счита, че нещата са много по-леки в този момент. Той уточни, че се готви заповед на РЗИ за понижаване на % на болнични кревати за COVID-19, които би трябвало да открие всяка болница – от 50% от легловия фонд до 25%.
" Когато всичко отмине, се виждам като доктор - единствено като доктор ", приключи Мутафчийски и отхвърли, че ще има политическо бъдеще.
 По-къси часове и по-дълги междучасия при завръщането на огромните възпитаници в клас По-къси часове и по-дълги междучасия при завръщането на огромните възпитаници в клас
По-къси образователни часове за сметка на по-дълги междучасия за огромните възпитаници, когато се върнат присъствено в клас. Това е една от работни...
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР