На този етап не виждам кой знае какъв недостиг, че

...
На този етап не виждам кой знае какъв недостиг, че
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Няма кой знае какъв недостиг на лекарства, отпускат се безконтролно в аптеките - Здраве

" На този стадий не виждам кой знае какъв дефицит, че се изпада в такива истерични изказвания. Не съм имал отводи до този миг за това, което съм предписвал на моите пациенти, и стартирам да си мисля, че фактически казусът е някъде другаде, може би не тъкмо в системата на опазването на здравето. "

Това сподели зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и общопрактикуващ доктор доктор Николай Брънзалов в предаването " Твоят ден " на NOVA NEWS.

Според него част от казуса е заложена в неналичието на обмисляне.

Естествено е при една грипна зараза подобен вид медикаменти да са доста по-търсени. Тук би трябвало да се намеси редът в страната. Липсата на ред е главното, поради което може да се твърди, че има липса на медикаменти както и безконтролното разпределяне на лекарства в аптечната мрежа без лекарско предписание. Разковничето е първо в планирането. Тази система би трябвало да бъде безусловно и доста гъвкаво приспособена към системата на опазването на здравето – да се вземат поради заболеваемостта, сезонът, да се направи разбор за минали години, да се произнесат епидемиолозите, уточни доктор Брънзалов.

" Аптеките не са магазини за медикаменти ", акцентира той и добави, че казусът би трябвало да бъде решаван от всички звена по веригата.

По мотив сигналите за дефицит на болнични кревати, зам.-председателят на БЛС изясни, че преди да бъдат разкрити по директива на локалните здравни инспекции НЗОК би трябвало да разпореди съответните отделения да разкрият такива кревати.

Такъв е редът. Системата е толкоз консервативна и тромава, че реагира по-късно от изискванията на всекидневието: дълга и тежка административна процедура за пациента, изясни той.

По думите на доктор Брънзалов искащите за практикуват " Обща медицина " са се нараснали с 8% по отношение на 2021 година, само че това напълно не е задоволително, с цел да задоволи потребностите от общопрактикуващи лекари. Райони с продължителен дефицит на такива експерти са Кърджали, Разград, Търговище, Смолян. Най-много са джипитата в София, Пловдив и Варна, въпреки че и в столицата към този момент се усеща дефицитът на персонални лекари, обясни той.

Според него първата и най-важна задача на политиците е да бъде решен кадровият недостиг.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР