На този етап е важно да има стабилност. Парламентът трябва

...
На този етап е важно да има стабилност. Парламентът трябва
Коментари Харесай

Караянчева: Чувам исканията на хората, това са спонтанни протести

" На този стадий е значимо да има непоклатимост. Парламентът би трябвало да работи, тъй като имаме ред закони за приемане. Трябва да приемем държавния бюджет ".

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, откакто откри монумент във Виноградец на летеца Атанас Кръстев. Тя продължи с мненията си по настоящата конюнктура в страната, в която хиляди желаят оставка на държавното управление към този момент десети ден:

„ Представете си, в случай че има длъжностен кабинет няма по какъв начин да се одобряват законите, които касаят битката с COVID-19. Ще бъде доста комплицирано без устойчиво ръководство. Може би ще има промени в кабинета, които ще разберем идната седмица. Но каквото и да се случи, изходът не е длъжностен кабинет. Аз слушам настояванията на протестиращите, това са спонтанни митинги на хора, които желаят нещо друго, само че да покажем, че както има апели „ Да свалим държавното управление “, само че след това какво? ГЕРБ е първа политическа мощ. На този стадий би трябвало повече да се беседва “.

„ Избори до дупка също изтощават. Едни избори са (струват) 150-200 млн. (лева). Мисля, че това, което предлага ръководещата коалиция, е една стратегия, която има за цел да увеличи приходите на хората. Темата корупция постоянно е на дневен ред, в никакъв случай не сме бягали от нея. Ние също имаме какво да кажем по тематиката ", добави Караянчева.

В речта си на самото разкриване на паметника пък тя разгласи: " За мен е чест и наслаждение да преклоня глава дружно с вас пред подвига на този млад воин. Героят на Виноградец. Млад човек, който не се е замислил дали да постави живота си пред олтара на Родината. Държавата му е дала званието капитан, медал, ние би трябвало да му дадем нашата респект, почитание, поклонение и да му благодарим за това, че в общата борба, в редовете на българската войска има такива смели, самоотвержени и същински българи, които не мислят нито за момент дали да скочат в огъня в отбрана на страната (...) Този хубав млад мъж можеше да си живее умерено, само че той реши, че неговият живот в интерес на страната би бил по-успешен ", сподели още Караянчева.

И се разпростря обстойно и нашироко: " Освен че се прекланяме, ние тук сме горди с постигнатото от войните на българската войска. Българската войска няма пленено знаме, там служат смели български мъже и дами, които и през днешния ден пазят достойнството на Родината. На тях не им е елементарно, както не е било елементарно на нашите герои във войните. Ние през днешния ден би трябвало да бъдем дружно, би трябвало да бъдем мъдри и да описваме на децата си за тези герои, тъй като без да знаем предишното си, не можем да градим бъдещето. Винаги би трябвало да си задаваме въпроса дали аз в тежък за Родината миг бих пожертвал живота си за нея. Нека възпитаваме децата си да бъдат патриоти, дано ние бъдем патриоти, само че освен на думи. Нека да знаем, че България я има поради такива герои като капитан Кръстев. Нека се преклоним пред паметта му и дано всякога, когато седнете на пейките в този хубав парк, да връщате лентата обратно и да си спомняте за героите. Сега ни трябват доста сили, доста разсъдък и доста взор в бъдещето, с цел да можем да запазим България, с цел да можем да я създадем такава, каквато мечтаем, с цел да може в нея да останат да живеят тези прелестни деца, които през днешния ден са с нас ".

 

ИСТОРИЯ

На 17 април 1944 година, втория ден на Великден, при бомбардировките на София, защитавайки небето над столицата, във въздушния пердах умират български водачи, сред които и 24-годишният авиатор Атанас Кръстев.

Посмъртно, за проявеното геройство, той е отличен с медал „ За смелост “ IV степен, 2-ри клас. Костите му почиват в родното село Виноградец, а името му е вписано в героичните летописи. Откриването на паметника стана в навечерието на 100 годишнината от рождението на Атанас Кръстев.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР