„На този ден започва гражданското, неформалното възкресение на нашия град.

...
„На този ден започва гражданското, неформалното възкресение на нашия град.
Коментари Харесай

Калин Каменов: С освобождението на Враца започва новото и демократично развитие на нашия град

„ На този ден стартира гражданското, неофициалното възкресение на нашия град. На този ден стартира началото на новото, свободно и демократично развиване на Враца. Развитие, което през днешния ден одобряваме за даденост и не всеки път пазим толкоз енергично и сърцато. “ – сподели в част от словото си Калин Каменов на тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Враца. Той добави още, че доста наши предшественици са страдали поради политически комфортното, наричано от някой през днешния ден наличие, господство, от други посещение, само че наричано от множеството от българи – иго.

„ Робство, което е пречело да се бие църковната камбана, да се кръщават или женят празнично. Робство, което и до през днешния ден е вкоренено в нашите нрави, недотам потребни и даващи развиване на порочни практики в актуалното общество. Робство, което свършва преди 140 години, с помощта на героите, какъвто е и съветският конник Петлак, който се изкачва тук, с цел да оповести със своята тръба, свободата на нашия град. Тръба, която всеки един от нас познава и мъчно може да се назова врачанин, в случай че не настръхва при нейното звучене. “ – уточни още Каменов и прикани да не забравяме героизма на всички тези съветски, румънски фински герои, които са оставили костите си по нашите земи.
„ Затова, скъпи съграждани обичайте България и Враца. Пазете нашия град - Град като Балкана, античен и млад. Ценете и го надграждайте и тогава съм сигурен, че паметта на нашите предшественици, ще бъде почетена по най-достойния метод. Честит празник! Да живее Враца! “ - приключи приветствието си Калин Каменов.

Тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Враца се състоя пред паметника „ Вестителят на свободата” и стартира с пресъздаване на посрещането на генерал-майор Николай Степанович Леонов във Враца, както и изборът на „ първото привременно правителство” на града.
Водосвет - молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.
На тържественото отбелязване участваха зам. регионалният шеф Мирослав Комитски, ръководителят на Общински съвет – Враца Румен Антов, зам.-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, шефове на институции, общественици, възпитаници, жители.

В знак на благодарност пред саможертвата на героите пред паметника „ Вестителят на свободата “ бяха поднесени венци и цветя.
Участие в празника взеха военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „ Развитие 1869” - Враца, средношколски хор и възпитаници от СУ „ Отец Паисий”, артисти от Драматично-куклен спектакъл - Враца, танцьори от Представителен танцов състав „ Хемус” към Община Враца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР